Trükkös HM-es ingatlanüzemeltetés

Évente több tíz millió forintos vagyoni hátrányt okozhatott a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) a szaktárca térképészeti cégének üzemeltetése az előző két választási ciklusban, a tárca ezért információink szerint hűtlen kezelés megalapozott gyanújával tesz feljelentést a Legfőbb Ügyészségen.

2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nél (HM Térképészeti Kft.) vetődött fel, hogy kenőpénzeket fogadtak el bizonyos minisztériumi főtisztek a vaskos állami megbízásokért. A cég mostani átvilágításakor kiderült az is, vélhetőleg jogtalanul, a közbeszerzési jogszabályokat megkerülve végezték a társaság Szilágyi Erzsébet fasorban álló ingatlanjának üzemeltetését is. A HM Térképészeti Kft. ugyanis annak ellenére végeztette el ezt a szolgáltatást egy másik céggel, a tárca vagyonkezelő társaságával, a HM EI Zrt.-vel, hogy évente jelentős támogatásban részesült az alapítótól, vagyis a honvédelmi tárcától. A HM EI Zrt. ráadásul a munkával egy további magántársaságot bízott meg közbeszerzés nélkül, amivel az átvilágítók szerint törvénysértést követett el.

*

A megkötött szerződések tavalyi módosításáig – amelyet már a jelenlegi kormány idején hajtottak végre – a HM által megbízott gazdasági szakemberek szerint az üzemeltetést nemcsak jogszabályba ütközően, hanem gazdaságtalanul, évi több tíz millió forintos többletkiadással végezték el a külsős cég megbízása miatt.
Az ingatlanüzemeltetési szerződés alapján a szolgáltatást a HM Térképészeti Kht. havi átalánydíjas formában ellentételezte a HM EI Zrt.-nek. A szolgáltatás ára évről évre növekedett: 2005-ben bruttó 80 millió, 2006-ban 128, 2007-ben 169, 2008-ban 190, 2009-ben 220, 2010-ben pedig 256 millió forint értékben határozták meg az üzemeltetés éves ellenértékét, vagyis öszszesen több mint egymilliárd forint vándorolt át a HM egyik cégétől a szaktárca másik társaságának kaszszájába, hogy onnan továbbadhassák egy magánvállalkozásnak. Az üzemeltetési díj tehát nagyon magas volt, de az átvilágításkor kiderült, hogy ennek ellenére nem tartalmazta a vízellátás, a szennyvízkezelés, a fogyasztói áramellátás, sőt még a bruttó 500 ezer forint értékhatár feletti hibajavítási, illetve felújítási jellegű munkák költségeit sem. A vizsgálat anyagából kiderül, hogy a fent említett időszak alatt megkötött üzemeltetési szerződések esetében az éves vállalási ár kialakításánál tényleges áralku nem volt, arra nem is nyílt lehetőség. Az üzemeltetési tevékenységbe tartozó egyes szolgáltatások elvégzésének feltételeit, illetve körülményeit a szerződések csak általános jelleggel tartalmazták, konkrét feladatokat nem határoztak meg, így ezek ellenőrzése sem volt lehetséges. Ez pedig megkérdőjelezi a havonta esedékes teljesítésigazolások megalapozottságát, és nem teszi lehetővé az egyes tevékenységekhez rendelt ár tartalmának, összetevőinek megismerését.
Az átvilágítók szerint a hűtlen kezelés gyanúját veti fel az az eljárás is, ahogyan egy külsős magáncéget vontak be az üzemeltetési szolgáltatásba. Az erről szóló szerződésekben ugyanis a HM Térképészeti Kft. kizárólagosságot biztosított a HM EI Zrt.-nek, amely kötelezettséget vállalt arra, hogy a szerződés szerinti tevékenységek ellátásakor elsősorban önállóan jár el, alvállalkozó igénybevételére csak eseti jelleggel jogosult. Ennek ellenére a munkák jelentős részét nem a HM EI Zrt., hanem az általa kiválasztott alvállalkozó végezte el. A 2010. évben például a HM EI Zrt. ténylegesen csak a központi szerviztevékenységet látta el önmaga kevesebb mint kétmillió forint értékben, ami az eredeti vállalási árhoz képest az össztevékenység egy százalékát sem teszi ki. A HM ebből származó vagyoni hátrányának mértéke évente több tíz millió forint lehetett. Ez a szakértők szerint akkor vált egyértelművé, amikor a társaság új ügyvezető igazgatója, Németh László felterjesztésében javaslatot tett a HM Térképészeti Kft. használatában lévő ingatlan saját üzemeltetésére. Számításai szerint ugyanis ez a meglévő kétfős állomány 17 fősre bővítésével (takarítók, karbantartók, fűtők) 70-80 millió forint megtakarítást jelentene évente. A korábbi szerződések előnytelenségét támasztja alá az is, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter utasítására a HM EI Zrt. 2010. október 27-én újratárgyalta az üzemeltetési szerződést, és elérte az ár csökkentését. A HM EI Zrt. ezek után bruttó 168 millió forintért teljesítette azt a munkát, amely a szocialisták kormányzása alatt 256 millióba került volna az adófizetőknek.
A szerződésmódosítással tehát a 2010. évre bruttó 88 millió forintos vagyoni hátránytól óvták meg a HM Térképészeti Kft.-t. Úgy tudjuk, Hende Csaba május közepére ígérte a korrupciós ügyek lezárását, ekkor egy sajtókonferencián részletesen tájékoztatja a közvéleményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.