Új egészségügyi törvénycsomag készül

Újabb egészségügyi törvénymódosítási csomagot terjeszt elő a kormány. A pontosító jellegű változtatások érintik a gyógyteákat, a halottak szerveinek felhasználását vagy a védőoltásokat.

2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elektronikus recept. A közeljövőben bevezetik a papíralapú vényeket kiváltó elektronikus receptet Magyarországon – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Hozzátette: eddig nem voltak megfelelők az egészségügyi munkaerő nyilvántartásai, nem lehetett követni, hogy eljutott-e szűrésre az állampolgár. Az ellátók nem tudták lehívni a különböző intézményekben készült MRI- és CT-felvételeket, hanem új vizsgálatokat kellett elvégezni. Ezen is változtathat az e-egészségügy fejlesztése. (MN)


Kizárólag az anatómiai oktatás részére átadható holttestekről rendelkezik a jelenleg hatályos törvény, miközben erre szükség lenne az egyetemi oktatás egyéb területein, például a patológiában vagy az igazságügyi orvostanban is. Gondot jelent az is, hogy a jelenlegi szabályozás csak a holttest egészéről szól, s nem rendezi azt a kérdést, hogy átadható-e a holttest valamely része, szerve anélkül, hogy a tetem egészét átadnák. Ráadásul a szerv és szövet külföldre szállítását is csak bizonyos esetekben engedélyezik, amelyek között az oktatás nem szerepel. Az orvostudományi egyetemek jelenlegi gyakorlata azonban azt mutatja, a hatályos jogi szabályozás mellett is távolítanak el és adnak át holttestből szerveket, szöveteket, s nem kizárólag anatómiai oktatás céljából. A módosítás ezen, jelenleg törvényi felhatalmazás nélkül végzett tevékenységre adna lehetőséget. A betegnek most joga van halála esetére rendelkezni a holttestét érintő beavatkozásokról, így megtilthatja az oktatás céljából történő szerv- és szöveteltávolítást, ami megmaradna.
Az új törvénymódosító csomagban bővíteni próbálják azon teák forgalmazási lehetőségét, amelyek növényi vagy hagyományos növényi gyógyszernek minősülnek. A patikán kívüli gyógyszerforgalmazásra jogosult üzletek e termékeket nemcsak zárt szekrényből, hanem szabadpolcról is árusíthatnák. Az uniós tagságból eredő kötelezettségnek eleget téve a magyar szabályozás ugyanis előírta, hogy 2011. március 31-ig lehet kérni a növényi összetevőt tartalmazó gyógyhatású készítmények gyógyszerré minősítését. Ha ezt a határidőig nem kérik, az addig legyártott készletek gyógyhatásra történő hivatkozással lejárati idejükig, legfeljebb 2013. március 31-ig forgalmazhatók. Ezután a terméken nem lehet feltüntetni a gyógyhatást, hiszen ez, az uniós szabályozásnak megfelelően, csak a gyógyszereknél lehetséges.
A napjainkban elharapódzó „oltásmegtagadó mozgalommal” indokolja az egészségügyi államtitkárság az elhalasztott védőoltással kapcsolatos teendők változtatását. Vagyis annak elhalasztásáról, illetve pótlásáról a kezelőorvosnak az egészségügyi államigazgatási szervet írásban értesítenie kell. Így a hatóságok név szerint értesülnek arról, ki nem kapta meg a védőoltást.
Módosítanának a kötelező továbbképzésen. A szakdolgozóknak miniszteri rendelet írta elő, hogy ha a munkavállalóra irányadó nyugdíjkorhatár eléréséig 5 évnél kevesebb idő van hátra, mentesül a továbbképzés alól. Ez a mentesség megszűnik, ami hátrányosan érinti az idősebb egészségügyiseket, akiknek a közeljövőben jár le a működési nyilvántartása, amit kötelező továbbképzéssel tudna meghoszszabbítani. Így az orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek mellett a szakdolgozókra is az egészségügyi törvény előírása lesz irányadó: 2011. január 1-jétől 75. életévük betöltését követően mentesülnek a továbbképzési kötelezettség alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.