Újabb alkalmazott szenvedett sugárfertőzést

MN-összeállítás
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A március 11-én bekövetkezett földrengést követő szökőárban megsérült Fukusima–1-es atomerőmű újabb dolgozójáról derült ki, hogy sugárfertőzést szenvedett – közölte a létesítményt működtető Tepco. Az Asia One értesülése szerint a negyvenes éveiben járó egészségügyi dolgozó 7,49 millisievert sugárzást kapott. Az előírások szerint ennek felső értéke 5 millisievert lehetett volna. (A sugárzást sievert egységekben mérik, amely az emberi szövetek által elnyelt sugárzás mennyiségét adja meg. Az Alternativenergia.hu adatbázisa szerint a természetes háttérsugárzás, amelynek az emberek ki vannak téve, átlagosan 2-3 millisievert évente.) Az asszonynak, akit tegnap orvosok vizsgáltak meg, nincsenek egészségi panaszai. A Tepco múlt héten közölte, hogy egy ötven év körüli dolgozónője 17,55 millisievert sugárzást kapott.
Időközben nagy erőkkel folyik a munka a szerencsétlenül járt Fukusima–1 atomerőműnél, amely köré a legújabb tervek szerint töltést emelnek a szakemberek, hogy a létesítményt megvédjék az újabb óriáshullámoktól. A március 11-én bekövetkezett földrengés és az azt követő szökőár miatt a legfrissebb adatok szerint 14704 ember halt meg, további 10969-et pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Kárenyhítés. A japán parlament 872 milliárd forintnak megfelelő jent szavazott meg a károk enyhítésére. A múlt hónapban körvonalazódott összeget szombaton az alsóház, tegnap pedig a felsőház is megszavazta. Az összegből házak tízezreit építik fel a szerencsétlenség földönfutóvá vált túlélőinek. A pénzből jut majd gazdaságösztönző kiadásokra is – jelentette a BBC tudósítója. Biztosítási szakemberek szerint még ennél is nagyobb összegre lesz szükség az újjáépítéshez, ők ugyanis a károk mértékét hozzávetőleg 53,3 billió forinttal egyenértékű dollárra becsülték.
Jelentősen visszaesett a szigetországban az autópiac is, alig feleanynyi gépjárművet értékesítettek áprilisban, mint egy évvel korábban – írt az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.