Vesztegetés kontroll nélkül

Az előző, baloldali vezetésű kormányzati ciklusokban kontroll nélkül osztogathatták a kenőpénzeket a Honvédelmi Minisztériumban, mert gyakorlatilag nem működött a belső ellenőrzés. Hende Csaba jelenlegi honvédelmi miniszter egyik első intézkedése ezért a korábbi védelemgazdasági főosztály átszervezése volt. A tárca korrupcióellenes stratégiát és etikai kódexet is kidolgozott.

2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem létezett a gyakorlatban belső ellenőrzés az előző kormányzati ciklusokban a szaktárcánál, így szabadon, félelemérzet nélkül fogadhatták el a Honvédelmi Minisztérium (HM) volt vezetői a kenőpénzeket – értesült lapunk. A valós kontrollingtevékenység hiányát és az ebből származó gondokat már 2008-ban jelezte az Állami Számvevőszék, a minisztériumban mégsem változtattak a helyzeten. Sőt Szekeres Imre (MSZP) minisztersége idején Szeredi Péter kabinetfőnök, a volt tárcavezető bizalmi embere irányította ezt a tevékenységet két megbízottja révén, akinek munkáját semmilyen HM-utasítás nem szabályozta. Hende Csaba jelenlegi fideszes honvédelmi miniszter egyik első intézkedése ezért egy kontrollingfőosztály létrehozása volt.
Szeredi alárendeltségében megtalálható volt két úgynevezett kontroller, vagyis belső ellenőrzést végző személy, de a lapunk által megkérdezett, nevük elhallgatását kérő korábbi minisztériumi beosztottak szerint ezek esetleges megállapításai már a gazdálkodási és beszerzési osztályvezető szintjéig sem jutottak el. Ez azt jelentette, hogy a feltételezett korrupciós hálózat szabadon kialakulhatott, az abban közreműködő minisztériumi vezetők nem számíthattak komolyabb ellenőrzésre.

*

Csaknem egy évtizedig megszokott gyakorlat lehetett a HM-ben a vesztegetés, vagyis az alvállalkozók sápolása a vaskos állami megbízásokért.
A honvédelmi tárcánál kirobbant vesztegetési ügy szálait végül a Katonai Biztonsági Hivatal közreműködésével sikerült felfejteni, de csak az előző választási ciklus végén, amikor egy benzinkútnál lefüleltek egy századost, aki kenőpénzeket fogadott el főnökei nevében.
Mint arról többször beszámoltunk, vallomások szerint éttermekben, parkolókban és honvédelmi minisztériumi irodákban osztották a kenőpénzeket a szocialista Juhász Ferenc és Szekeres Imre vezette szaktárcánál és a HM cégeinél dolgozó tisztek. A bűnszövetséget először a HM egyik társasága, a HM Térképészeti Nonprofit Kft. esetében leplezték le, de az előzetes letartóztatásba került alkalmazottak vallomásai megerősítették, hogy az elmúlt választási ciklusokban egy jól bejáratott korrupciós hálózat alakulhatott ki a honvédelmi tárcánál. A vélelmezhető bűnszervezetben a tárca tulajdonában álló társaságokon keresztül kellett visszaosztani a milliókat, amelyek kézről kézre járva eljutottak a HM felső vezetőinek irodájáig is.
A maffiaszerű bűncselekmények mechanizmusa nem volt bonyolult, a súlyos közpénzeket felemésztő beszerzéseket elnyerő magáncégek a valós árnál hat-tíz százalékkal többet kértek, ezt a pénzt pedig borítékokban adták vissza a bűnszövetségben levő döntéshozóknak. Az egyik fő gyanúsított, Oláh János dandártábornok, a HM védelemgazdasági főosztályának egykori vezetője terhelő vallomást tett Juhász Ferenc volt kabinetfőnökére, Zámbori Mihályra és egykori közigazgatási államtitkárára, Fapál Lászlóra is. A főtiszt állította azt is, hogy Fapál egy viszkisdobozban kenőpénzt adhatott a „főnökének”, vagyis szerinte Juhász Ferenc is milliókat kaphatott a korrupciós összegekből.
A 2010-es kormányváltás után Hende Csaba honvédelmi miniszter változtatott az áldatlan állapotokon, és egyik első döntésével létrehozta a kontrolling főosztályt. A piacorientált civil szféra tapasztalatait felhasználva született meg a minisztériumi belső ellenőrzésről szóló HM-utasítás.
Az Állami Számvevőszék által kezdeményezett Integritás – A korrupciómentes közigazgatásért projektbe a HM az elsők között kapcsolódott be. A kontrolling persze önmagában nem képes megakadályozni a korrupciót, célja inkább a vezetői döntések támogatása. Éppen ezért a tárca korrupcióellenes stratégiát is kidolgozott. Ennek gyakorlati megvalósításához pedig létrehoztak egy etikai kódexet, illetve hazai civil és külföldi minták alapján különböző oktatóprogramokat. Emellett Hende Csaba utasítása alapján a honvédelmi szervezetek beszerzési rendje átalakul, így egyes jogkörök a csapatokhoz kerülnek. Erről készül egy HM-utasítás is.

Nemzeti ügy. Arra szegődtünk, hogy megújítsuk a honvédséget, mire végzünk, a honvédelem újra nemzeti ügy lesz – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton a Ludovika zászlóalj ünnepélyes csapatzászló-adományozó ünnepségén a fővárosban. A miniszter a végzős kadétok előtt elmondta: a honvédség olyan nemzeti intézménnyé fog válni, amelyet minden magyar ember szeret és tisztel. – Mindenki, aki egy kicsit is becsüli a valóságot, tudja, hogy ezt a küldetést csak nagyon kemény, nagyon keserves munkával, lépésről lépésre vihetjük végig – fűzte hozzá. (MTI)

fotó: Tóth Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.