A Várkertben, Budán

2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha majd egyszer – a több évtizede tartó ígérgetés után – valaki tényleg nekifog a budai Várnegyed felújításának, a Várkert-bazárral kezdje; a mai Budapest egyik szégyenével. Ybl Miklós máig tartó meggyalázása zajlik a Dunára néző vároldalon. Nem a negyvennégy–negyvenötös ostrom bombatalálatai, ágyúzásai – az azt követő idők állami analfabétizmusa rombolta le az 1883-ban átadott pazar épületet. Ékszerdoboz, idegenforgalmi látványosság lehetne a neoreneszánsz alkotás, ehelyett egyetlen elhagyott, elgazosodott romhalmaz, telis-tele sittkupacokkal, gerendákkal, homokbuckákkal. A néhai kioszk a megfeneklett szocializmus kultúrpolitikájának méltó rekvizituma. Felkiáltójel.
Miért hagytuk, hogy így legyen? – énekelhetné a legendás Illés zenekar, sőt talán énekelte is itt egykoron, hiszen bő két évtizeden át (1961– 1984) Budai Ifjúsági Park néven zenés-táncos szórakozóhelyként működött a Várkert-bazár. Aztán ennek a korszaknak is vége lett, egy várható korlátszakadás után nem sokkal bezárt a Park. Aczél kultúrvezér nem látott fantáziát benne, talán félt is a közeli Palota szellemétől. Később Aczéléknál is „átszakadt a korlát” … Csak a kő maradt. De a kő maradt!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.