A vászon szerelmese

2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hajó Magazin szombati számában interjú jelent meg A vitorlázás legendái – Litkey Bence címmel. Ugyanezen a napon Litkey Bence, a vitorlázás legendája meghalt. Balatoni verseny közben, egy győztes futam után, a következő rajtjára várva, a hajó kormányánál. Megrázó és különös halál, ha lehet azt mondani, felemelő végzet. Mintha a megfejthetetlen élet maga szerkesztette volna ezt a szomorú lapszámot, írta volna ki ezt a gyászos versenyt…
Litkey Bence különös ember volt, vagy talán így pontosabb: rendkívüli. Karnyújtásnyira a hetvenhez is rendíthetetlenül versenyzett. Mi az, hogy, de még mennyire! Tele volt tervekkel, hajóját csinosítgatta, készült a bajnokságra, öntötte magából az ötleteket, minden érdekelte, s ő mindenkit érdekelt. Mint Tihanyhoz az apátság, úgy tartozott a tóhoz. Része volt. A Litkey Bence, az öreg Litkey… Merthogy voltak, vannak még Litkeyk a tavon. Bence testvérével, Balázzsal bajnokságok sorát nyerte, idősebbik fia, Farkas kilencszer győzött Európa legnagyobb tókerülő versenyén a Kék Szalag-díjért. Legifjabb fia ott állt fölötte a halálhajón…
Szertelen volt világéletében, már kisdiákként nagy csibész, aki ötvenhatban – tizennégy évesen – puszta kalandvágyból nyugatra szökött, s csak hét év után jött haza. Akkor aztán mindjárt beleszeretett a festészetbe – vitorlavászon után a festővászon. Mert a bohém ember már ilyen, a múzsával is jegyben jár… Amit Bence csinált, abban vakon hitt. Sóhajtva mondom: halálosan. A posztumusz interjúban mondja: „Lelke van a hajónak.” Ahogyan abban is biztos volt, hogy hajózni kell. Navigare necesse est. Hát persze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.