Afganisztáni kivonulási tervek

Már jövő év végére más tevékenységre cserélheti külszolgálatát afganisztáni missziónk legnagyobb alakulata, a magyar tartományi újjáépítési csoport, de legkésőbb 2013 közepéig kivonulunk a jelenleg több mint kétszáz katonának helyet adó táborból, Camp Pannoniából – értesült lapunk. A kormány tervei szerint a térségben a katonai részvételünket egyre inkább fel fogja váltani a képzési, illetve a civil és segélyezési politika.

2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hende beszámol. Hende Csaba honvédelmi miniszter ma délelőtt értékeli a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyéves tevékenységét a budapesti Hadik Hotelben. Mint arról folyamatosan beszámoltunk, a minisztérium belső ellenőrzése során számos korrupciógyanús ügyletet tárt fel, amelyek felvetették a jogszabálysértések, a hűtlen kezelés vagy a közbeszerzési szabályok súlyos megsértésének gyanúját. A tárcavezető minden esetben feljelentést tett a hatóságoknál, és polgári peres úton próbálja behajtatni azt a vagyont, amely a HM előző vezetése idején veszhetett el. (MN)


Novemberig kidolgozza a kormány Magyarország afganisztáni szerepvállalásának középtávú stratégiáját; a katonai részvételt egyre inkább fel fogja váltani a képzési, illetve a civil és segélyezési politika – tájékoztatta Németh Zsolt külügyi államtitkár a sajtót az illetékes kormánybizottság tegnapi ülése után. Lapunk úgy tudja, hogy a jelenlegi biztonsági helyzet megítélése alapján legkésőbb 2013-ig folytathatja tevékenységét a legnagyobb afganisztáni katonai alakulatunk, a Puli-Humriban működő tartományi újjáépítési csoport (PRT), de lehet, hogy már a jövő év végéig kivonulunk az itteni, Camp Pannoniának elnevezett táborból. A magyar PRT-re most azért is igényt tartanak a szövetséges erők, mert a szolgálati helyén, Baglán tartományon halad keresztül a NATO-erők legfontosabb stratégiai szállítási útvonala. Amennyiben viszont sikerül átadni az ellenőrzés nagy részét az afgán hadseregnek, kivonulhatunk a katonai bázisról.
Németh Zsolt annyit közölt: tekintettel Baglán tartomány elhelyezkedésére, rövid távon egyáltalán nem számolnak azzal, hogy a PRT-nek, illetve a magyar szerepvállalásnak vége lenne, de azt nem zárta ki, hogy középtávon a tartományi újjáépítési tevékenységet be lehet fejezni. Mint elmondta: már szerdán megkezdődik a középtávú stratégia kidolgozása, hogy azt a következő bizottsági ülésen, novemberben jóvá lehessen hagyni, és Magyarország ezt az álláspontot képviselhesse a decemberi bonni Afganisztán-konferencián.
A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: a NATO 2010. novemberi lisszaboni csúcstalálkozóján stratégiai döntés született arról, hogy a nemzetközi közösség 2014 végéig lebonyolítja az afganisztáni átmenetet, a katonai biztonságért viselt felelősséget az afganisztáni rendészeti szervek veszik át. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy a kivonulási folyamat a hetekben megkezdődik. Hozzátette: Magyarország több mint 500 projektet valósított meg Afganisztánban az utóbbi években több mint kétmilliárd forintos értékben, és az idén is további programokat fogadnak el.
– Ez a legjelentősebb magyar nemzetközi fejlesztési tevékenység, töretlen Magyarország elkötelezettsége az afganisztáni nemzetközi misszióban való szerepvállalás mellett – hangsúlyozta az államtitkár. Ezt tükrözi az anyagi hozzájárulás és a létszám is: Magyarország csaknem ezer katonával vesz részt nemzetközi missziókban, ennek nagyjából a fele, 450-500 teszi ki az afganisztáni keretet. Az államtitkár az afganisztáni biztonsági helyzet javulásával összefüggésben nagyon komoly fejleménynek nevezte, hogy az utóbbi időszakban az ellenállók közül nagyjából háromezer embert sikerült integrálni az afgán rendészeti erők állományába. – Ez a folyamat sikerességét jelzi – mondta, és utalt rá, hogy az afgán biztonsági erők felállításából Magyarország is kiveszi a részét képzési programokkal, a belügyi tárca például rendőrképzési programot tervez.

Légtér. Egységes európai légteret kell kialakítaniuk a tagállamoknak 2020-ig, az erről szóló tárgyalások már folynak például a NATO és az unió között – mondta Talla István, a NATO Légiforgalom-szervezési Főbizottság elnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a NATO jelenleg az új polgári és katonai rendszer harmonizációján dolgozik. A bizottság foglalkozott még az afganisztáni légtér kérdésével is; ezt 2014-ig kell visszaadni az afgán erőknek, mert jelenleg Afganisztánban se légtérforgalmi szabályok, se ilyen hatóságok nincsenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.