Áldozatokat szed a brazil erdőirtás

A brazíliai Pará államban holtan találtak a napokban egy környezetvédő házaspárt, majd három nappal később a földnélküli-mozgalom egyik vezetőjét lőtték le „ismeretlenek”. A három emberölés kapcsolatban állhat a brazil parlament alsóházában megszavazott új erdőgazdálkodási törvénnyel. Dilma Rousseff brazil államfő közölte, mindenképpen megvétózza a törvényt, mert az új szöveg alapján futni hagyták az amazóniai őserdők irtóit.

2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan felkapta a sajtó azt a jelentést, amely megállapította a műholdas felvételek alapján, hogy a tavalyi hasonló időszakhoz képest idén hatszor annyi erdőt irtottak ki engedély nélkül: 2010 januárja és márciusa között 593, az idei hasonló időszakban 103 négyzetkilométert. Az illegális „fűrészbrigádok” az 1990-es években évente 90 ezer hektárnyi amazóniai erdőt taroltak le. A jelentés nyilvánosságra hozása után azonnal mozgósították a brazil hadsereget. Ezt követően végeztek előbb a házaspárral – José Claudio Ribeiro da Silvával és María do Espírito Santo da Silvával – Pará államban, majd pedig Adelino Ramost, a földnélküliek mozgalmának vezetőjét érték halálos lövések. Közben a brazil parlament alsóháza megszavazta az 1934-ben elfogadott, majd 1965-ben egyszer már átfogalmazott erdőgazdálkodási törvény újabb módosítását, és nem az őserdők védelméről szóló változatot. Az új törvény szövegének ellenzői szerint azért kell még várni a végső szavazással, mert jelenlegi formájában tulajdonképpen büntetlenül megússzák az erdők korábbi irtását azok, akiknek érdeke ezt kívánja. (Az új törvény értelmében a kormány nem kapná meg a 2008-ig ezért megbüntetett cégek befizetéseit sem.) Az eredeti szöveg előírta a földeket megművelőknek, hogy meg kell hagyni az erdők 80 százalékát, az érdekcsoportok – elsősorban a szójatermesztő cégek – akarják csökkenteni ezt a mennyiséget 20 százalékra, mert az ország más területein is ennyit engedélyez a törvény.
Az alsóházban annak ellenére ment át az új törvény, hogy az elnök, Dilma Rousseff pártjának szövetségeseivel együtt kényelmes többsége van. Rousseff máris utasította a szenátus vezetőjét – José Sarney volt elnököt –, hogy egyáltalán ne siessen a vitával és a szavazással. A húszszázalékos arányt védelmező lobbicsoport mögött érdekes módon a brazil kommunista párt is áll, amely a dél-amerikai ország agráripari fejlődésének lehetőségét látja a mezőgazdaság ilyetén módon való fellendítésében. Izabella Teixeira, a Rousseff-kormány mezőgazdasági minisztere is ellenzi az új szöveget, és válságstábot alakított a helyzet rendezésére, sajtótájékoztatóján pedig közölte, hogy júliusra jelentős mértékben csökkenteni fogják az erdőirtást.
A jelentés nemcsak a kormányt sarkallta tettekre, hanem a világháló brazil használóit is, és immár országos ügy a Föld tüdejének és a világ vízkészletének 24 százalékával rendelkező terület megvédése. Mato Grosso államban a szójatermesztők akarják érvényesíteni érdekeiket, de Parában az acéltermeléshez szükséges vasérc kinyeréséhez használják az itt kitermelt erdőségek fáit. A múlt héten megölt három emberen kívül még két híres halottja van ennek a küzdelemnek. Francisco „Chico” Mendes – őt az állattenyésztők ölték meg 1988-ban – és Dorothy Stang, a 2005-ben lelőtt amerikai apáca, mert a miszsziós nővér is tiltakozott az erdőirtás ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.