Bauer elemzi Trianont

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bauer Tamásnak is fáj Trianon, csak neki másképpen fáj, mint nekünk. Bauernak azért fáj, mert a trianoni megemlékezések őt mindig rádöbbentik, mennyire szamár a magyar, és mennyire rosszul értelmezi 1920. június negyedikét. „Nem gondolom, hogy a trianoni békeszerződés aláírása sorstragédia lenne” – írja az évfordulóra a volt SZDSZ-es ember Különvélemény jeles napokon címmel a Galamus-csoport hírportálján. (Békeszerződést ír a békediktátum helyett, valószínűleg tudatosan.) Szatyros Bauer (örökké mindenféle szatyrokat cipel, talán költözni készül) egyetért az ország megcsonkítóival; számadatokkal, statisztikákkal érvel mellettük, ésszerűnek tartja a trianoni határokat. Végtelenül aljas az írás. Hát persze, hogy Orbánba is beleharap: „A »nemzeti összetartozás« jelszava nemcsak a kőkemény realitást tagadja, de harcias igénybejelentés is: ha területi igényeket nem lehet támasztani, a Fidesz »lakossági igényeket« támaszt (…), szembeállítja őket (a határon túli magyarokat) azzal az állammal és polgári közösséggel, amelyben élnek, megakasztja integrálódásukat abba a társadalomba”.
Mihez kezdjünk egy ilyen cikkel, egy ilyen emberrel? A leghelyesebb talán, ha semmit. Bauer (Szatyros) Tamás provokál. Bauer és társai mindig provokálnak, ha nem ők vezényelnek – ez lételemük, ebből élnek. Most meg, hogy erősödni látszik a nemzet, és többször szól a Himnusz, ijedten lépnének a fékre – merjünk kicsik lenni! –, csakhogy már nem ők ülnek a volánnál. Kínos. Így aztán csak beszólnak: Trianon, hehehe, nemzeti összetartozás, hehehe… Bauer és a magyar történelem…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.