Farkasok küzdelme

2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nacionalista. Ollanta Humala hétgyermekes kecsua indián család másodszülöttje, aki katonai pályára lépett és alezredesi rangig jutott. 2006-ban indult először a választásokon és akkor még a venezuelai elnökhöz, Hugo Chávezhez hasonlóan vörös pólóban kampányolt a piacok ellen, de idén már annyira mérsékelte programját, hogy még a Moody’s hitelminősítő ügynökség is elégedetten szólt róla. 2000-ben jelentősen hozzájárult mostani ellenfele, Keiko Fujimori apjának megbuktatásához, mert lázadásával áttörte Alberto Fujimori diktatúrájának félelmi korlátait.
A populista. A most 35 éves vállalkozó, Keiko Sofía Fujimori korán a világ figyelmének középpontjába került, amikor 1994-ben, 19 évesen lett a perui first lady édesanyja helyett. 15 éves kora óta elnöknek készült, de az apa, Alberto Fujimori 1990–2000 közötti diktatúrája miatt ez a tíz év az egyik nagy hátránya a mostani kampányban. Ellenfelei szerint ha győz, ki akarja szabadítani 25 éves börtönbüntetését töltő apját, amit ő tagad, de a legfelsőbb bíróság a választások utánra halasztotta döntését a perújrafelvételről. Az is tény, hogy apja irányítja lánya kampányát 400 négyzetméteres kerttel ellátott „cellájából”.


A perui választások második fordulós kampányának véghajrájában nem kis meglepetésre a hetekig eléggé lemaradó nacionalista Ollanta Humala az utolsó felmérés alapján 1,6 százalékponttal ismét megelőzte vetélytársát, Keiko Fujimorit. A kampány nagyon megosztotta a dél-amerikai ország lakosait, akik még élénken emlékeznek Keiko Fujimori apja, Alberto leplezetlen diktatúrájának (1990–2000) eseményeire. Igaz, véget vetett a hetvenezer halottat követelő gerillaháborúnak és elfogta a két legerősebb kommunista gerillaszervezet vezetőségét is, sőt felszámolta a latin-amerikai országok gazdasági eredményeit mindig semmissé tevő inflációt. De ezt azon az áron, hogy ugrásszerűen megnőtt a környezetéből indított és támogatott korrupció, amely végül az ő vesztét is okozta.
Még messze az az idő, amíg jelentősen vissza lehet szorítani a gazdaság és a társadalom egészséges működését is aláásó jelenséget. A perui gazdaság azóta valósággal szárnyal, a külföldi befektetők nagyon kedvelik Perut, ezért idén mindig zuhanásba kezdett a limai tőzsde, valahányszor kiderült, hogy az öt éve még piacellenes programmal induló és katonai hatalomátvételek szervezésével is megvádolt volt alezredes, Ollanta Humala vezeti a népszerűségi listákat. De azóta jelentősen mérsékelte programját, viszont a pálfordulás miatt vetélytársai báránybőrbe bújt farkasnak tartják. Apja miatt Keikóban sem bíznak a nem mindennapi dilemma elé állított választók. A térség valamennyi országa is figyeli a fejleményeket, különösen két szomszédja, Chile és Bolívia. A három ország között nyolc éve felmelegített területi vita ugyanis újabb feszültségekhez vezet, akár Keiko, akár Ollanta nyer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.