Hazánk a „meglepetéssztár”

Munkatársunktól
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a közép- és kelet-európai országok valuta-, részvény- és kötvénypiacain olyan mértékű erősödést produkál, amelyet kevés megfigyelő jósolt – közölte a távirati iroda a Financial Times tegnapi elemzésére hivatkozva. Stefan Wagstyl, a londoni gazdasági-politikai napilap szerkesztője cikkében felidézi, hogy Magyarország a régióban elsőként folyamodott nemzetközi mentőcsomagért, és húszmilliárd eurót szerzett az uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól, még mielőtt a szomszédos országokat „beszippantotta volna a világválság”. A befektetők egy ideig nem voltak meggyőződve arról, hogy a refinanszírozás működni fog, lévén Budapest vonakodott a tátongó költségvetési hiány meredek csökkentésétől.
A szerző szerint Magyarország piaci megítélése még tavaly nyáron is törékeny volt, amikor megszakadtak Budapest és az IMF tárgyalásai az ország pénzügyi helyzetének felülvizsgálata ügyében. Az év vége felé azonban változott a piaci hangulat, s először az erőteljes német gazdaság juttatta megrendelésekhez az exportorientált közép- és kelet-európai feldolgozóipari cégeket. Magyarország emelte jegybanki kamatát is, válaszul a globális inflációs nyomásra. A lap szerint a befektetőket kevésbé izgatja az Orbán-kormány gazdasági döntéseinek némelyike, mint az IMF-et – legalábbis rövid távon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.