Kémek reneszánsza

Minden érintett szakértőnek az a határozott véleménye, hogy a második világháború óta nem nyüzsgött ennyi spanyol és külföldi ügynök a katalán országrész székhelyén, Barcelonában. A La Vanguardia minapi cikke röviden úgy írta körül az érintett országokat, hogy mindazok képviseltetik magukat itt és most, akik elszenvedik vagy gerjesztik a dzsihádista terrorizmust.

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katalónia már csak azért is elsőrendű fontosságú terület ebből a szempontból, mert azon túl, hogy ide tartanak a törvényesen és illegálisan is az Afrikából – Marokkóból, Tunéziából és Algériából –, de Pakisztánból és Bangladesből is érkező bevándorlók, a titkosszolgálatok azt gyanítják, hogy a radikális iszlamisták innen is toborozzák a jelentkezőket öngyilkos merényleteikhez. Az az oka az újabb keletű érdeklődésnek, hogy négy éve ugyancsak ez a lap írt egy mellbevágó cikket róluk, és az elemzés nehéz helyzetbe hozta az országrész hatóságait. Előbb tagadni próbálták, majd a sikeres razziák igazolták az aggodalom okát, különösen 2008. január 19-én, amikor csak órákon múlt, hogy sikerült meghiúsítani főleg pakisztáni szélsőségesek merényletét a barcelonai metróban. Akkor sok jelentést írtak, amelyeket pár hónapja megszellőztetett a WikiLeaks, a most már érdekességét elvesztő oknyomozó hírportál. Ezért a spanyol és a külföldi hírszerzések gyakori találkozókat is szerveztek, például azt a néhány napja véget érő megbeszélést, amelyen a katalóniai helyzetet tárgyalták meg.
Jellemző a helyzet súlyosságára, hogy rövid időn belül megtízszereződött a spanyolországi rendfenntartók és ügynökök létszáma. Íme, néhány ügynökeivel jelen lévő ország: a leginkább érdekelt két szolgálat a helyi hírszerzésen (CNI) kívül az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az izraeli Moszad, de itt vannak a marokkói titkos ügynökök, az algériai katonai elhárítás emberei, aztán fontossági sorrendben az indiaiak, pakisztániak, irakiak, irániak, de a polgárháború miatt most jóval kevesebb a líbiai hírszerző. Az arab vagy muzulmán országok hatóságai hivatalosan fedőszervekkel figyelik saját közösségeiket és próbálják beazonosítani a szalafita csoportok tagjait. A nyugati államok emberei hasonló módszerrel dolgoznak, csak ők a különböző szélsőséges csoportok közötti lehetséges kapcsolatokat keresik. De a kérdés olyan kényes, hogy államérdekre hivatkozva senki nem tér ki a részletekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.