Merre tovább, POSZT?

A ma esti díjátadó ünnepséggel véget ér a Pécsi Országos Színházi Találkozó. Tegnap a délutáni hőségben, még a záróprogramok előtt, a POSZT jövőjéről beszélgettek politikusok, szakmabeliek.

Pethő Tibor
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mediterrán pezsgés. Alig ér véget a Pécsi Országos Színházi Találkozó, ismét pezsgés költözik az ódon utcákra. A tegnap kezdődött Sétatér fesztivál ideje alatt az utcák nyüzsögnek, az élet a bazilika előtti macskaköves Szent István térre költözik; Pécs hangulata egy mediterrán kisvárosé. A bazilikához vezető a sétányon az ember elfeledkezik a sokak szerint kősivataggá vált főtérről: itt még a régi Pécset találja. A soha elégszer végig nem nézhető Csontváry-gyűjtemény földszintjéről eltűnt ugyan a népszerű Dante kávéház, de megmaradt a környéken jó néhány vendéglátóhely, és sokan ki is települnek ilyenkor. Idén is bőven akadnak kísérőkoncertek: a fesztivál egy hete alatt fellép többek között Rúzsa Magdi és a pécsi illetőségű 30Y is. (R. K. K)


A fesztivál utóbbi napjaiban többször is kitapinthatóvá váltak az eddig csak a felszín alatt éppen érzékelhető feszültségek, ellentétek Pécsett. Tény, hogy – elsősorban nem szakmai szempontok miatt – zűrös évadot tudhat maga mögött a hazai színházi világ. Heves politikai harcok dúltak a Nemzeti Színház körül, anyagi okok miatt összeomlott az egri Gárdonyi Géza Színház, néhány más teátrum működése is veszélybe került. Látszólag váratlanul a fenntartók elbocsátották a győri és a székesfehérvári direktort, az utóbbi helyen csak most írták ki a pályázatot. Permanens válságba került a budapesti József Attila Színház, amelynek éléről a főváros előbb Méhes Lászlót, majd nemrégiben Koltay Gábort váltotta le, megint csak pénzügyi okok miatt. A gazdasági válsághelyzet miatt kevesebb jutott a függetleneknek; ellehetetlenülésük veszélye szintén indulatokhoz vezetett.
A legnagyobb gondot talán az jelenti, hogy a hazai színházi élet szinte átjárhatatlanul kettészakadt, részben ízlésbeli, részben mentalitásbeli, részben politikai-eszmei okokból. A kialakult állóháborúban újabb ellenéteket, sértődéseket szülnek a felerősödő előítéletekből következő félreértések.
Mindenképpen jó jel, hogy a párbeszéd is elkezdődött. Márta István POSZT-művészeti vezető hívására a héten Pécsett tárgyalt Bálint András, a Fővárosi Színigazgatók Egyesületének, Fekete Péter, a Vidéki Színigazgatók Egyesületének, Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság, Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság képviseletében többek között a pécsi fesztiválról.
Milyen legyen a jövő POSZT-ja? Erre keresték a választ a Pécsi Kulturális Központban összegyűlt szakmabeliek, politikusok is tegnap délután. Két markánsan eltérő elképzelés fogalmazódott meg. Van, aki szívesebben látna egy minőségi válogatás nélküli, az országos színházi keresztmetszetet bemutató fesztivált; ehhez hasonló működött már korábban is. Mások a jelenlegi rendszer fenntartását támogatják, esetleg kisebb korrekciókkal, versenyezzenek a legjobbak címszóval – egyelőre ez az elképzelés dominál. A megméretésen kívüli előadásoknak egyébként is megvan a helyük az úgynevezett OFF-programok között.
Márta István művészeti vezető elmondta, szeretne nyitni a külföld, különösen a szomszédos országok felé. Pécs kínai kapcsolatai lehetővé tennék, hogy a távoli nagyhatalom kultúrája, esetleg egy grandiózus kínai opera is vendégként jelen legyen Pécsett.
A konszenzus jegyében szólalt fel a vitán Páva Zsolt pécsi polgármester, ismételten hangsúlyozva: városa jó helyszíne az országos színházi találkozónak. Ha senki sem vonja kétségbe a Szegedi Szabadtéri Játékok, a miskolci operafesztivál vagy a győri balettfesztivál helyszínét, akkor a Pécsi Országos Színházi Találkozót se kifogásolja senki. A baranyai megyeszékhely egyébként is bizonyította fesztiválra való alkalmasságát.
Jövőre egyébként az idei három helyett már négy zsűritag válogat. A Lőrincz Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész-etnográfus, Zappe László kritikus alkotta trióhoz szakmai kérésre csatlakozott Bicskei István színész, rendező is.
A verseny díjkiosztóját ma este tartják a Pécsi Nemzeti Színházban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.