Portugália hallgat Brüsszelre

Portugáliában csak a vasárnap éjszakai eredményhirdetés után derült ki, hogy a jobboldal nagyobb győzelmet aratott a szocialisták fölött, mint amekkorára lehetett következtetni a felmérések alapján. De biztos, hogy az új kormányfőt Pedro Passos Coelhónak fogják hívni, aki 105 mandátumot szerzett a nevével ellentétben jobboldali szociáldemokrata pártjának, míg a szocialistáknak meg kellett elégedniük 73 képviselői hellyel és az ellenzéki pozícióval a 230 fős parlamentben.

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs lelkesedés. A választópolgárok több mint 42 százaléka nem élt választási jogával. Parlamenti választások esetében még soha ennyien nem maradtak távol az urnáktól azóta, hogy 1974-ben demokratikus rendszer jött létre Portugáliában. A szavazók tisztában voltak azzal, mostani döntésük csupán arról szól, hogy melyik párt hajtsa végre a megszorításokat. A hitelprogram keretében az államháztartási hiányt a GDP mértékének 3 százaléka alá kell szorítani 2013-ra, több területen reformprogramot, privatizációs programot kell végrehajtani, valamint a bankok tőkeerejét megszilárdítani. (MTI)


Így Coelho, a 46 éves közgazdász végzettségű pártelnök és megválasztott kormányfő biztos felajánlja a koalícióalkotást a kereszténydemokrata párt vezetőjének. Paulo Portas viszont csalódottan vette tudomásul, hogy bár a párt története során eddigi legjobb eredményét érte el, csak 24 mandátumhoz jutott, mert magának akarta a miniszterelnöki posztot. Június 15-ig várni kell a végleges eredmények kihirdetéséig, mert csak akkor derül ki, hogy az európai és az Európán kívüli országokban élők – köztük a kettős állampolgárok – kinek adták a maradék négy mandátumot. Annyi biztos, hogy José Sócrates 2005 márciusa és 2009 ősze között egyedül kormányozta az országot, ami a szocialistáknak először sikerült 1974 óta. Sócrates ugyanolyan gyorsan, mint március 23-án, megbuktatásakor, azonnal tudta, mi a dolga egy demokratikusan megválasztott kormányfőnek. Megvált pártfőtitkári posztjától is, pedig lemondatása után 93 százalékos többséggel választották újra. De nem teljesen boldog Passos Coelho sem, mert igazából ő is egyedül akart kormányozni, a koalíciós nyűg kötelezettségei nélkül.
Természetesen a választók a legszomorúbbak, mert vasárnap csak annyit tudtak eldönteni, hogy melyik párt hajtja végre – rajtuk – az EU, az Európai Központi Bank és az IMF trojkájának könyörtelennek ígérkező megszorítócsomagját. Az Európai Unió március óta hangoztatott egyik kívánsága tehát teljesült, mert a jelek szerint tartós kormány fogja végrehajtani a 78 milliárd eurós mentőövért cserébe a Portugáliára kirótt régi-új kötelezettségeket. Passos Coelho már meg is üzente párttársának, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének is, hogy országa jó adós lesz. A szomszédos Spanyolországban is feszülten várták az eredményeket, különösen a mentőöv miatt, mert Madridban is pontosan tudják ellenzéki és kormánypárti oldalon egyaránt, hogy sikertelenség esetén ők is az EU segítségére szorulnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.