Tetszhalottunk: a Népstadion

2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnézve a folyvást napvilágra kerülő korrupciós ügyek milliós, milliárdos tételeit, nem is tűnik olyan ijesztőnek az a háromszázmillió, amennyiért statikailag helyreállítható lenne a Puskás Ferenc Stadion, a hajdani Népstadion. Ennyiről beszélt minap az illetékes kormánybiztos is – ha odafönt rábólintanak, szeptemberben már itt játszhatnánk soros Európa-bajnoki futballselejtezőnket a svédek ellen, 42500 szurkolót fogadhatna az aréna…
Valami furcsa, kettős érzés – borzongás? – fogja el az embert, ha szóba kerül: Népstadion. Hogyne fogná, hiszen itt, ezen a gyepen, salakon láthattuk hajdan Puskást, Iharost, Zsivótzkyt, világsztárokat, olimpiai bajnokokat, labdabűvölőket… Itt ámultunk számtalan csodán, ugrottunk széttárt karokkal a magasba, itt könnyeztünk annyiszor a Himnusz hangjain. Aztán ott van a Népstadion másik arca, a Rákosi-kor inkább nyomasztó, mint impozáns betonmonstruma a maga csengőfrászos szocreáljával. Egy fura, tetszhalott rekvizitum a közelmúlt históriájából. (Azért a rend kedvéért írjuk ide: a Bölcs Vezér idejében csak az ilyen építkezés kaphatott kiemelt beruházás titulust – meg Inota, Sztálinváros, Tiszalök stb. Sukorói kaszinóváros? Ne tessék nevettetni.) Az adatokról még: a Népstadion-építés első kapavágását Tildy Zoltán köztársasági elnök végezte nem sokkal félreállítása előtt, 1948. július 12-én, az átadás időpontja: 1953. augusztus 20. – kell-e mondani, mekkora pártcsinnadratta keretében? Kezdetben – míg volt kiért, miért – sűrűn kijártunk. Aztán, ahogyan hígult a látnivaló, ritkábban. Talán egy kicsit el is felejtettük, hogy létezik; s bár időközben új nevet kapott – Puskás Ferenc Stadion –, a méltó belbeccsel még tartozunk neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.