Varázslat és emlékek

Célegyenesben a Hegyalja címmel nyílt tárlat a napokban a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galériában. A kiállítás, amelyet Pokorni Zoltán polgármester nyitott meg, a kerület egykori és mai sportolóinak múltját idézi meg sok értékes trófea és dokumentum bemutatásával.

Kő András
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házi vitrinekből és sublótokból a nagy nyilvánosság elé kerülnek a holmik, amelyek már a sporttörténet darabjai: ezúttal a vívó Dömölky Lídia vagy a vízilabdázó Sudár Attila olimpiai aranyérme, a birkózó – sokszoros világelső – Varga János cipője, Taróczy Balázs teniszütője vagy az ugyancsak olimpiai győztes vívó Nagy Tímea sisakja, plasztronja, vezetéke.
A fényképek sokaságából néhány szabadság-hegyi kép villan elő a magyar ökölvívás fénykorából, amikor még Papp Laci és Adler Zsigmond irányította a csapatot. Abban az időben csak a szabadság-hegyi edzőtáborban volt látható egy-egy nagy csata, történetesen Muhammad Ali és Frazier profi összecsapása, magyar idő szerint éjjel két órakor. Amikor a két ökölvívó megjelent a ringben, Adler megjegyezte: „Ali fog nyerni.” „Honnan tudja?” – kérdezte Orbán Sanyika. „Látom” – volt a felelet. És Ali nyert. Ilyen volt a szakember szeme. Az emlékezet minden látogatóból mást és mást hoz felszínre.
Az egyik sarokban a golfjáték magyar nagyjai láthatók, élükön az építészmérnök Lauber Dezsővel, az örökös magyar bajnokkal. A második világháború előtt mozgalmas golfélet zajlott a Széchenyi-hegyen, és egy alkalommal ellátogatott fővárosunkba az akkori idők sztárja, az amerikai Bobby Jones is. Egy másik képen a golfjáték szünetében Lauber Dezső társaságában a neves agysebész, a Karinthy Frigyest is operáló Herbert Olivecrona ül elegáns öltözékben. A régi golfütők mellett egy 1920-as, egyszerű fűnyíró gép látható. Erről jut eszünkbe: 1955. augusztus 22-én a futball-Aranycsapat mesterének, Sebes Gusztávnak a következő levelet küldte Németh Imre, a londoni olimpia kalapácsvető-bajnoka, aki abban az időben a Népstadiont igazgatta. „Kedves Guszti bácsi. Legutolsó »fűnyíró« beszélgetésünk alkalmával megígérted, hogy ha a labdarúgócsapattal Svájcba mentek, »úgy irányítjátok«, hogy a csapat a szokásos ajándékoktól eltérően ne órát, hanem egyéb ajándékokat – motoros fűnyíró gépet kapjon.” A magyar válogatott 5:4-re győzött, de arról nem szól a fáma, a csapat motoros fűnyíró géppel vagy anélkül tért haza.
A tárlaton egy 1920-as oldalkocsis motorkerékpár is látható, gyártója Méray-Horváth Loránd volt, korának egyik legjobb konstruktőre. Nem véletlen, hogy abban az időben motor- és autóversenyeket is rendeztek a budapesti utcákon. Az egyik fényképen a háttérben a Kékgolyó utca és az Istenhegyi út sarka látható, miközben az előtérben egy autó száguld. Az autó- és motorversenyek hőse sokáig Delmár Walter volt, aki külföldön is sorra nyerte a viadalokat. A kerületben található a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara is, ezért nem véletlen, hogy Takács Ferenc professzor gyűjteményéből gyönyörű kollekciót láthatnak az érdeklődők. A kiállítás ékessége egy díszkalapács, amellyel Ferenc József császár és király a hajdani Erzsébet-kórház (a későbbi Sportkórház) zárókövét beütötte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.