Áldozati bikák

2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóérzésű ember világszerte bikaszimpátiát érez ezekben a júliusi napokban, amikor Baszkföld történelmi fővárosában utcára eresztik a kiéheztetett állatokat. Hat felbőszített bika (és néhány szelíd vezérökör) száguld végig ilyenkor a nyolcszázvalahány méteres, szűk, csúszós, kanyargós és macskaköves pamplonai utcán; előtte, körötte ordibáló, leittasodott emberökrök rohannak, lökdösődnek, némelyik orra esik, elsodorja a csorda. A San Fermin vallási ünnepbe csomagolt hagyományos ámokfutás a városközponttól az arénáig tart, ahol aztán a megalázott, boldogtalan bikákat leölik a pukedliző matadorok. Esélyük sincs az állatoknak.
Nem ezért szeretjük a függetlenségért küzdő baszk népet.
Valamiféle hősiességről, bátorságról beszélnek ilyenkor a helybeliek – én inkább a bitóra vezetettekre nyelvet öltő csőcseléket látom bennük. A nemzetközivé duzzadt tömeget a vér látványának reménye gyűjti egybe (az erőszakra mindig nagy a kereslet), még fizetnek is, csak láthassák a pogromot, azt is megkockáztatják, felökleli őket a bika, nem baj.
Paparazzók, operatőrök is koppannak a kövön, nehéz kenyér a bulvár… Az állatvédők persze minden évben ott vannak, tiltakoznak, ám hiába, rajtuk is átgázol a latin őrület. Pereg az időgép visszafelé, lám, mennyire képes megakadni az ember a törzsfejlődésben…
Hogy aztán van-e az egésznek valami értelmet adó, magasabb, elvontabb tartalma, másutt hasznosítható, kikristályosodott értelme, arról eddig nem készült tanulmány. Tartok tőle, a bikafuttatás nem egyéb, mint szelep; felgyülemlett indulataink levezetése. Ha vallási oldalról közelítek, talán áldozati állatoknak mondanám a pamplonai bikákat, egy rituálé áldozatainak. A Biblia még bárányokról, kecskékről ír…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.