Áramfaló klimatizálás

2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy átlagos teljesítményű klímaberendezés havonta mintegy 250 kilowattórával növeli meg az áramfogyasztást, ami nyolc-tízezer forinttal terheli meg villanyszámlát – írta a Greenfo.hu.
Ezzel szemben az újrahasznosított anyagból készülő szigetelés már az első, de legkésőbb a második nyáron megtérülő befektetést jelent, anélkül, hogy növelné a levegő szén-dioxid-tartalmát.
A légkondicionálók használata ráadásul egy ördögi körforgáshoz vezet. A készülékek működtetése ugyanis a legtöbb energiát igénylő megoldás, amivel tovább emelkedik a légkör szén-dioxid-tartalma, ami tovább növeli az átlaghőmérsékletet, így újabb klimatizálásra van szükség. A hűtés több szennyezést okoz a fűtésnél is. Az otthonok hőmérsékletének egy fokkal történő csökkentése háromszor több energiát emészt fel, mint egy fokkal való felfűtése. Szakértők szerint a klímaberendezések helyett inkább más megoldást kellene választani. Az árnyékolás és egy legalább tíz centiméter vastag ásvány- vagy üveggyapot szigetelés révén például öt–hét fokkal is csökkenhet a lakások belső hőmérséklete anélkül, hogy terhelnénk a Föld energiakészletét.
Az üveggyapot csaknem teljesen újrahasznosított üvegből készült termék, emiatt pedig nemcsak pénzt és energiát spórolunk, de aktívan hozzájárulunk a környezetvédelemhez is.
Magyarországon az utóbbi száz év alatt csaknem 0,7 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, folyamatosan dőlnek a melegrekordok, egyre szélsőségesebb az időjárás, mialatt energiafelhasználásunk – ennek következtében pedig szén-dioxid-kibocsátásunk is – folyamatosan növekszik. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete globálisan a legmelegebb évnek nyilvánította 2010-et, a Kárpát-medence pedig fokozottan sérülékeny terület ebből a szempontból. Ami világszerte 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést jelent, az itthon 3-4 Celsius-fokban jelentkezhet a következő századfordulóra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.