Béketárgyalást sürget az EU

Ahogyan az Európai Uniót gazdasági-pénzügyi téren is a balsors kíséri, a jelek szerint hasonló balszerencse sújtja külpolitikai téren.

2011. 07. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Catherine Ashton, az unió külpolitikai és biztonságpolitikai irányítója nemrégiben még kijelentette, legfontosabb feladatának a közel-keleti tárgyalások újraindítását tekinti még azelőtt, hogy szeptember vége felé a palesztinok az ENSZ-hez fordulnának államuk elismertetését kérve. A tegnap Brüszszelben megtartott uniós külügyi csúcstalálkozón e téren csupán annyiban sikerült megállapodni, hogy az EU „ösztönzi” a közel-keleti kvartettet (az unión kívül az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország), hogy teremtsék meg az izraeli–palesztin béketárgyalások újrakezdésének feltételeit. A lapunk által megkérdezett diplomaták egyöntetűen „pattanásig feszült idegekről” számoltak be, ahogyan közeledik a szeptemberi nap, amikor a palesztin kérelemre adott igen és nem szavazatok nemcsak az azzal mereven szemben álló Egyesült Államok és Európa közötti ellentéteket hozhatják az eddiginél jóval erősebben a felszínre, de a kérdéshez homlokegyenest ellenkezően viszonyuló uniós tagállamok között is. Az Egyesült Államok elnöke egyértelműen kijelentette, hogy vétót emel a palesztinok kérelme ellen, míg Európában várható, hogy a tagországok az igen, a nem és a tartózkodók között oszlanak meg, fokozva az unión belüli feszültséget.
A tegnapi tanácskozás eredményeként kiadott szöveg szerint az EU „továbbra is úgy hiszi, hogy sürgős lépéseket kell tenni a kétállami megoldás érdekében”. Ami – megfigyelők szerint – nem jelent haladást az egy héttel ezelőtti kudarc után, amikor Washingtonban a kvartett képviselői e témában úgy álltak fel az asztaltól, hogy nem tudtak közös közleményt kiadni. Alain Juppé francia külügyminiszter tegnap a sajtónak azt mondta, hogy ő még látja a reményt a haladásra. Az uniónak a védelmi politika területén sincs nagyobb szerencséje, főként azután, hogy tegnap William Hague brit külügyminiszter egyértelműen leszögezte, London nem egyezik bele a Párizsnak oly kedves ötletbe, hogy hozzanak létre egy állandó katonai irányító központot az EU számára. A brit kormány szemében egy ilyen uniós főhadiszállás párhuzamosságot teremtene a NATO-val, ami a mereven atlantista brit kormányt erősen irritálná. A külpolitikai kudarcokból tegnap kivette részét az Európai Bizottság is, amely bírálta Dániának azt a döntését, hogy újra bevezeti a vámellenőrzést a határain, és azzal fenyegette Koppenhágát, hogy az uniós bíróság elé viszi az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.