Brüsszel ránk terhelné az uniót

Az Európai Bizottság (EB) számára folyamatos fejtörést okoz, miként hozza a közös Európa polgáraihoz közelebb az uniót, miképp tegye a mindennapokban is érezhetőbbé a brüsszeli végrehajtó testület tevékenységét. Egy múlt heti esemény esetleges folytatása ezt a gondot egy csapásra megoldaná: José Manuel Barroso, az EB elnöke bemutatta a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetés tervezetét.

2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büdzsé tervezetében ugyanis mindenkit érint az az elképzelés, amely szerint a bizottság új, közvetlen adók bevezetését javasolja azért, hogy az EU-t részben az adófizetők tartsák fenn. Barroso a hétéves költségvetési periódusra a keretösszeg emelését javasolja, a jelenlegi 976 milliárd euróról 1025 milliárd euróra. Az előző évtized átlagosan évi kétszázalékos uniós inflációja mellett ez 4,8 százalékos növekedést jelent. Az elnök azzal érvelt, hogy a tagállami hozzájárulások csökkennének, ami összhangban állna az Európa-szerte bevezetett megszorításokkal is.
A mostani, 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakban minden tagállam átlagosan bruttó nemzeti jövedelmének 1,12 százalékával járul hozzá az EU-s kerethez. Ezt az arányt most a bizottság 1,05 százalékra csökkentené. Barroso szerint ez a terv nagy ívű, ugyanakkor „felelősségteljes”. A legnagyobb keretet a mezőgazdaság és a regionális politika kapná, emellett további két új terület kapna elsőbbséget. Az egyik a most alakuló európai külügyi szolgálat, a másik az uniós belügyek, mint a határellenőrzés, a biztonságpolitika és a bevándorlás. Ezzel egy időben viszont csökkennének az adminisztrációs kiadások. Ez várhatóan erős ellenállásba ütközik majd az uniós tisztviselők körében már a napokban is. Ugyanakkor több pénzt fordítanának a közös energia- és közlekedési programokra, a kutatás-fejlesztésre és képzésre.
Az Európai Unió megadóztatná a pénzügyi tranzakciókat is, ami évente 30–70 milliárd eurós bevételt jelentene. Ez az úgynevezett Tobin-adó a banki és tőzsdei ügyletekre vonatkozna. Ami az uniós polgárok közvetlen hozzájárulását illeti, az ötlet a költségvetésért felelős uniós biztostól, a lengyel Janusz Lewandowskitól származik. Szerinte az áfaalapú egységes adó bevezetésével a háztartások így közvetlenül is hozzájárulhatnának a közös kiadásokhoz. Az egyik elképzelés szerint a tagállamok megemelnék az általánosforgalmiadó-kulcsot, és a többletet fizetnék be Brüsszelnek. Csakhogy Magyarország – akár két skandináv ország – már most is a maximális, 25 százalékos adótételt alkalmazza. A meglévő szabályok szerint tehát a magyar áfa nem lenne emelhető.
A bizottsági javaslatra adott tagállami kritikák nem várattak sokáig magukra. A londoni kormány azonnal azzal bírálta az EB javaslatát, hogy irreális. Franciaország nem támogatja az egységes áfa ötletét, amit Francois Fillon miniszterelnök már korábban is elmondott, amikor erről Barrosóval tárgyalt. A magyar kormány eddig az ügyben nem nyilatkozott. Ami a tranzakciós adókat illeti, ezek már hat éve meghiúsultak, felvetésük pillanatában. Az Európai Parlament akkor azzal támadta a koncepciót, hogy a globális adó elriasztaná a pénzintézeteket a túlzott mértékű kockázatvállalástól. Arra is emlékeztetnek: Svédországban a nyolcvanas években bevezették a tranzakciós adót, és ennek hatására több pénzügyi cég áttelepedett a londoni Citybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.