Chávez átadta néhány jogkörét

A venezuelai elnök, Hugo Chávez szombat késő délután ismét elindult a kubai fővárosba, hogy újabb kezeléseknek vesse alá magát a közvélemény előtt egyelőre ismeretlen rákbetegsége miatt. Ellenzéke is mozgolódni kezdett, és egyik volt vezére, a két éve Peruba menekült Manuel Rosales bejelentette, hogy hamarosan visszatér az országba.

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chávez a júniusi első műtét után nem volt hajlandó átruházni jogköreit alelnökére, pedig úgy tudják Elías Jauáról, hogy még nála is balosabb ideológiát képvisel. De ezúttal még indulás előtt átadta néhány hatáskörét neki és a pénzügyminiszternek, Jorge Giordaninak. A venezuelai parlament heves vita után, de megszavazta az államfői kérést, ám Chávez a szombati vita közben több rögtönzött kormányülésen is hangsúlyozta, hogy figyelemmel fogja kísérni a venezuelai eseményeket. A tizenkét és fél éve kormányzó államfőt Havannába másodszülött lánya, Rosa Virginia is elkísérte, de előtte még a tévében tudatta a hazai és a nemzetközi közvéleménnyel is, hogy már nincs rákos daganata. Másfél hete tartott egyik tévébeszédében árulta el azt a részletet, hogy baseball-labda nagyságú daganatot távolítottak el szervezetéből. Bár csak néhány napos távollétre utalt, ebből még lehet akár több idő is, és akkor július 28-án, következő születésnapján a Castro testvérpár biztosan felköszönti a most 56 éves Chávezt. Nem megerősített feltételezések szerint brazil orvoscsoport is foglalkozik majd a venezuelai elnökkel, de még nem tudni, hogy a több szakterületet képviselő orvosok Havannában kezelik majd, vagy Chávez Sao Paulóba utazik a nemzetközi hírű szír–libanoni kórházba. A brazíliai kezelés valószínűségét az a tény is alátámasztja, hogy pénteken külügyminisztere, Nicolás Maduro személyesen utazott Sao Paulóba, hogy tanácskozzon velük. Az elnök betegsége megosztotta a Chávez-pártiakat, az ő hangulatukat is felmérte a BBC spanyol világszolgálata. Többségük amiatt aggódik, hogy nélküle vége a forradalomnak, ezért ők is imádkoznak, mint Chávez, de vannak még náluk is radikálisabbak a főváros szegénynegyedeiben. Szerintük ők előbb voltak forradalmárok, ezért biztosra veszik, hogy ha úgy alakul, megbirkóznak a Chávez nélküli helyzettel.
A venezuelai ellenzék eközben hallatja a hangját, de megint az egység hiánya jellemzi. Az új vezetőn, Miranda állam kormányzóján, Henrique Capriles Radonskin kívül már Manuel Rosales, a 2006. esztendő volt elnökjelöltje is újra hallatott magáról. A két éve Peruba menekült Rosales a legtöbb olajkészletet a felszíne alatt rejtő Zulia államban rendelkezik erős pozíciókkal még mindig. A múlt héten meg is üzente feleségével, Maracaibo város főpolgármesterével, hogy rövid időn belül ismét visszatér Venezuelába önkéntes száműzetéséből, ahol politikai menedékjogot kért és kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.