Csikk csak

2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önpusztító életmód egyidős az emberiséggel; az idők során csak annyi változott, hogy gazdagodott a választék, az önjelölt páciens egyre szélesebb lehetőségek közül dönthet a halál módozataiban. Ez akár a magánügye is lehetne (állampolgári joga?), de mégsem az… Az államnak a nekikeseredett emberről is gondoskodnia kell – ki kell vennie a polgár kezéből butykost, cigarettát, fecskendőt, beszélni kell a fejével, felvilágosítani, jó útra téríteni. Beleönteni a lelket, meggyőzni róla, hogy érdemes még itt maradnia az árnyékvilágban. És ez nem kis feladat. Kilép a rákbeteg az onkológia sugárkezelőjének ajtaján, s már gyújt is rá azonmód… Odabent az orvos és a technika küzdött érte, a küszöbön túl már ő harcol – önmaga ellen. Ki érti ezt?
Az egészségbiztosítási pénztár most azt tervezi, csökkenti a gyógyszerár-támogatás mértékét azoknál az asztmás és tüdőbetegeknél, akik dohányoznak. Bölcs gondolat, kár, hogy nem előbb született. Mi a csodának támogatni azt, aki a saját végét akarja? Már miért kapna kedvezményt, aki fütyül az orvosára, aki két végén égeti a gyertyát, maga siet a saját vesztébe? Orvosfizetésre, mentőautóra, inkubátorra nincs elég pénz, de a halálba igyekvő támogatására legyen? Közpénzből patronáljuk az öngyilkosokat? Támogatni azt kell, aki maga is talpon akar maradni. Drága távozni igyekvők! A készülő rendelet értetek haragszik, nem ellenetek; az elnyomott csikknek csak a füstje nagy…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.