Gyanúsítottként hallgatták ki Gergényit

Az azonosító számok 2006. őszi levétele miatt gyanúsítottként hallgatta ki a katonai ügyészség Gergényi Pétert. A volt budapesti főkapitányt valószínűleg ellenőrzés vagy elöljárói intézkedés elmulasztása miatt vonták eljárás alá.

2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsítottként hallgatta ki kedden a Debreceni Katonai Ügyészség Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt. A Magyar Hírlap értesülése szerint a volt rendőri vezetőt azért vonták eljárás alá, mert a 2006. őszi tömegoszlatások idején az intézkedő rendőrökön parancsnoki utasításra nem volt azonosító szám. Emlékezetes, Gergényi a jelvények hiányát egy 2006. októberi sajtótájékoztatón cinikusan azzal magyarázta, hogy azok „biztosan leestek”. A volt főrendőr ügyvédje, Gulyás Gábor lapunknak megerősítette, hogy védencét gyanúsítottként hallgatták ki, amely ellen panasszal élt, mivel azt megalapozatlannak és törvénysértőnek tartja. Azt azonban nem árulta el, konkrétan milyen bűncselekménnyel hozták összefüggésbe az egykori főkapitányt. Kiss Attila alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a gyanúsításról szóló hírt. Csupán annyit mondott: a kihallgatások jelenleg is folynak, és a nyomozás még több hónapig eltarthat.
Mint azt korábban megírtuk, Gergényi előtt már két gyanúsítottja volt ennek a büntetőeljárásnak, amelyet Gulyás Gergelynek (Fidesz), a 2006-os hatósági jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság elnökének a feljelentése alapján rendeltek el.

*

Márciusban egy rendőrt parancs iránti engedetlenség, áprilisban pedig egy rendőri vezetőt elöljárói gondoskodás elmulasztásának bűntette miatt hallgattak ki gyanúsítottként.
Gulyás Gergely lapunknak nyilatkozva örömtelinek nevezte a volt főkapitány meggyanúsítását. Rámutatott: Gergényit a feljelentésben az azonosítók hiányával hozta összefüggésbe, amely fölveti az ellenőrzés vagy elöljárói gondoskodás elmulasztása bűncselekményének gyanúját. A fideszes politikus emlékeztetett: az albizottság előtt több rendőri vezető és szakértő úgy nyilatkozott, hogy az azonosítók hiánya és a rendőrök jogsértő magatartásának súlyossága, tömegessége között szoros összefüggés volt. Gulyás Gergely szerint az, hogy a főkapitány ellen büntetőeljárás indult, elégtétel lehet a 2006 őszén brutálisan bántalmazottaknak, ugyanakkor az igazság pillanata az lesz majd, ha a bíróság jogerősen el is ítéli őt.
(A feljelentés egyébként fölvetette Bene László volt országos rendőrfőkapitány felelősségét is, aki azért nem indított fegyelmi eljárást Gergényi ellen, mert az úgymond nagy politikai támogatást kapott Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöktől. A feljelentés harmadik pontja pedig a Magyar Televízió épületében dolgozók védtelenül hagyására vonatkozott.)
Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) is üdvözölte tegnap Gergényi Péter meggyanúsítását, ugyanakkor hiányolta a többi volt rendőri és politikai vezető felelősségre vonását. Szerinte ez azért is sürgető lenne, mert őszre (az öt év elteltével) ezek az ügyek elévülnek. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és azt kéri tőle, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a márciusban elkészült, de azóta titkolt Balsai István-féle 2006. őszi jelentést. Gaudi-Nagy Tamás szerint a semmisségi törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a végrehajtása elakadt, ezért az egyetlen járható út a közkegyelem lenne. Hozzátette: elakadt a peren kívüli kártérítések ügye is, mivel ez a feladat újra visszakerült a rendőrséghez, amely a gyurcsányi időszak „cinikus szellemében” utasítja el a peren kívüli egyezkedést. Ezért a jobbikos politikus a 2006-os áldozatok megkövetéséről és kártérítéséről szóló tavalyi országgyűlési határozat módosítását kezdeményezi, hogy a jóvátételt még nem kapott több tucat áldozat is méltányos elégtételhez juthasson.
Az MSZP-nél nem kívánták kommentálni a hírt Gergényi Péter meggyanúsításáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.