Hétfő

Győr Ágnes
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak az egyik lábán volt cipő, s deréktól lefelé le volt takarva. A lányból így mindössze egyetlen meztelen fehér talp látszott.
Jobb is volt így. Néhány órával korábban Budapesten, a XIII. kerületi Kádár utca tízemeletes lakóházának földszintjén szerb élettársa hat lövéssel oltotta ki az életét. „Igen, néha szoktak veszekedni. Olykor rengtek tőlük a falak, de hogy végez vele? Ki gondolta volna?!” – morajlott a folyosó, ahogy az arctalan szomszédok összesúgtak. Szerelemféltésből elkövetett gyilkosságról beszéltek.
Mi itt, a lapnál már régóta nem használjuk ezt a kifejezést az ilyen hírek esetében, mert bemocskolja a szerelem fogalmát. Aki szeret valakit, előbb végez magával. Pont. Ha ezer évig győzködnek róla, akkor sem hiszem el, hogy azt a 26 éves talpat szerette az ujj, amely azon a vasárnapon este elsütötte a fegyvert.
S tette ezt röviddel lapzárta előtt.
– Köszönöm! Nagyszerű! – tettem le a telefont, és azonnal tudtam: hibáztam. A mentőszolgálat munkatársa éppen azt erősítette meg, hogy valóban meglőttek a Nyugati tér közelében egy fiatal nőt, s a helyszínre kiérkező munkatársak már nem tehettek semmit. Épp időben jött az információ ahhoz, hogy még betegyük a másnapi lapba. Erre vonatkozott a megjegyzésem, de a kapkodásban összecsúsztak a jelentések. Ránéztem a monitoron az órára, majd ismét a távirati iroda által közölt képre, és gépelni kezdtem.
A talp éppolyan színű volt, mint az a kéz, amely délelőtt egy budaörsi parkolóban lógott ki egy autóból. A kéz szintén egy fiatal lányé volt: barátnőjével úgy döntött valamiért, nem kíváncsi a holnapra. A tűzoltók a hátsó ülésen találtak egy vödröt, amelyben mészt és sósavat kevertek össze az öngyilkosok. Mielőtt a méreg szétterjedt volna a kocsiban, táblát tettek ki az ablakba. „Halálos gáz van a kocsiban! Ne nyisd ki, mert meghalsz.”
Néhány karambol, lopások, betörések. Vona Gábor arra szólította fel a gárdistákat, hogy egyesüljenek, s Mórahalmon megdőlt a leghosszabb rétes rekordja. A 23,2 méteres almás tésztájához 12 kilogramm lisztet használtak fel. Ez volt akkor a hét vége termése. A lap elindult a nyomdába, de ott maradt ez a „nagyszerű”, és nem hagyott nyugodni. Visszahívtam a mentőszolgálat munkatársát. Ismét bemutatkoztam.
– Szeretném, ha tudná, a „nagyszerűt” nem úgy értettem. Arra mondtam, hogy időben vagyunk a lapzártához. Nem a halálhírre gondoltam, mert az természetesen borzasztó. Rettenetes.
– Tudom – válaszolta kissé meglepődve a munkatárs. – Fel sem merült, hogy máshogy értette. További jó munkát!
Kimerítettük a témát. Korábban soha nem nyúltam este a telefonért, pedig biztos előfordult, hogy a határidők szorításában sorokban és percekben mértem az időtlen tragédiákat.
Lekapcsoltam a számítógépet, és elindultam ki az éjszakába. Ki a városba, régi és új szellemek közé, akik ott rekedtek az utcákon, ahogy az az akaratlan szó is ott ragadt a csendben.
Másnap ismét hétfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.