Kettészakad Belgium?

2011. 07. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumot, a több mint négyszáz napja ügyvezetők által irányított országot most valódi rémület szállta meg, miután a tavalyi választásokon legsikeresebb párt, a „nacionalista” flamand N-VA elnöke, Bart De Wever közölte, nem fogadja el a vallon erős ember, a szocialisták vezetője, Elio Di Rupo ajánlatát (a közvetítéssel megbízott Di Rupo tegnap fel is ajánlotta lemondását a királynak). Minden lap címoldalán a 41 éves De Wever arcképével jelent meg, de még a francia nyelvű lapok címoldalán is óriási betűvel, hollandul volt olvasható egyetlen szó: Nem!
Ez a „nem” szinte egyet jelent az előre hozott választásokkal, másrészt az ország felbomlásával, ha a választásokon Flandriában a szakadáspártiak, azaz az N-VA és a nála is radikálisabb Flamand Érdek növeli súlyát. A riadalom átterjedt az Európai Unióra is: az Európai Bizottság egyik szóvivője tegnap elmondta a sajtónak, bizottsága „a lehető leggyorsabban” látni szeretné egy új belga kormány létrejöttét. Ami nem lesz könnyű. De Wever – aki szerint a flamandoknak elegük van a vallonok „kistafírozásából” – nem tudta elfogadni a vallon szocialisták ajánlatát, amely költségvetési szigort, valamint a belga régiók autonómiájának megerősítését célzó intézményi reformokat ígért.
A vallon sajtóorgánumok tegnapi vezércikkeiben már-már olyan gyakorisággal jelenik meg a hazai balliberálisok kedvelt „gyűlölet” szava – a flamand nacionalista szakadárokra vonatkoztatva –, ahogyan a szemünk előtt válik „nácivá” a történész hivatású, briliánsan kommunikáló De Wever. Hogy ezek után mi lesz a belgákkal, a válasz egyszerű: De Wever elutasítása nyomán az ENSZ felkészülhet két új tagállam befogadására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.