Kiszámíthatóbb előmenetel

Elkészült a Magyar Honvédség 2021-ig szóló humánstratégiája, amely a közszolgálati életpályamodellhez igazodva működik majd. A tervek szerint ezzel nemcsak a honvédségnél kialakult „vízfejet” szüntetik meg, de kiszámíthatóbb előmeneteli rendszert hoznak létre a katonáknak is. Erről kérdeztük Szarka Gábort, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnökét.

2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új életpályamodellt alakítottak ki a Magyar Honvédségnél. Az új rendszert a katonai és a közszolgálati hagyományokra alapozva, a katonai szolgálattal járó fokozott terhelést figyelembe véve, a gazdasági lehetőségekkel összhangban hozták létre. A humánstratégia alapján a honvédség egyértelmű követelményeket támaszt a katonákkal szemben, megvalósítja a teljesítményértékelésen alapuló előmenetelt, képzési lehetőségeket nyújt, és megteremti a rendfokozati hierarchia valós megbecsülését. Emellett költséghatékony, a szervezeti célokhoz illeszkedő illetmény- és juttatási rendszert hoz létre – jelentette be nemrégiben Hende Csaba honvédelmi miniszter.
Szarka Gábortól, a szaktárca kabinetfőnökétől megtudtuk, az új stratégia alapján csökkentenék a honvédségnél kialakult „vízfejet” is. A kabinetfőnök szerint ugyanis eddig a szaktárcánál és intézményeinél, illetve a honvédségnél az a rendszer működött, hogy részben előléptetéssel jutalmazták a katonákat. Ennek köszönhetően jelenleg például kétszer annyi alezredes szolgál a honvédségnél, mint hadnagy.
Mint elmondta, a megfelelő rendfokozati arányok kialakításához több lépést is kívánnak tenni. Egyrészt lehetőséget adnának a katonáknak az úgynevezett horizontális karrier építésére. Ez azt jelenti, hogy aki képzettebb a szakterületén, az mesterfokozatot szerezhetne a honvédségnél úgy, hogy eközben a rendfokozata nem változik, mégis nagyobb elismerésben részesül. Ezzel azt is elérhetnék, hogy az igazi szakemberek ne kerüljenek ki a honvédség állományából, mert hosszú ideig nem léptették őket elő.
Az illetményrendszert is az új modellhez igazítják majd, ezáltal a kereset meghatározó eleme a rendfokozat (beosztás) és a szolgálati idő lesz, továbbá jelentősen átalakul a pótlékok rendszere is.
Eddig ugyanis a Honvédelmi Minisztériumban (HM) dolgozók 50 százalékos, a középvezetői szervek alkalmazottai 35 százalékos illetménykiegészítésben részesültek, miközben a csapattagozatnál szolgálókat csak 20 százalékos ilyen többletjuttatás illette meg. Így előfordulhatott, hogy a csapatoknál szolgáló dandártábornoknak kevesebb volt az illetménye, mint a HM-ben dolgozó alacsonyabb rendfokozatú ezredesnek. A jövőben azonban a pótlékok megállapításánál nem az számít majd, hogy egy tiszt hol szolgál, hanem hogy milyen rendfokozata van, és mennyi időt töltött el a honvédségnél.
Korhatárhoz és kvótákhoz kötik majd azt is, hogy ki tölthet be magas rendfokozatot a honvédségnél, például ki válhat ezredesből dandártábornokká. Ezzel nagyobb mozgástere lesz a HM költségvetésének is, több pénzt lehet majd az állomány illetményfejlesztésére költeni – mutatott rá a kabinetfőnök.
A nyugállomány feltételei is változnak, az új rendszer szerint rendelkezési állományba kerülnek majd azok a katonák, akik öt évvel a nyugdíjkorhatár előtt viszszavonulnak.
Ha már nincs lehetőségük az előmenetelre, a katonák lehetőséget kapnak arra, hogy a megszerzett tudást felhasználva aktív munkavállalóként helyezkedjenek el a közigazgatásban. A modell egyik legfontosabb eleme ugyanis, hogy megteremti a közszolgálat különböző ágai közötti átjárhatóságot – tette hozzá Szarka Gábor.
Ezt szolgálja az is, hogy a jövőre induló Nemzeti Közszolgálati Egyetemen azonos alapképzést kaphat a rendőr, a katona és a civil tisztviselő, ennek köszönhetően pedig később – továbbképzés után – más területen is elhelyezkedhetnek az intézmény diplomásai. Egy katonatiszt, aki kikerül a honvédség állományából, a közszolgálatban kezdheti meg második karrierjét. A rendszer része lesz a honvédség értékelő- és vizsgaközpontja, amely a katonák teljesítményének, szakmai tudásának, felkészültségének objektív mérését szolgálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.