Már a katonák is unják

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romlik a brit katonák hangulata a háborús övezetekben, panaszkodott a haderő egyik parancsnoka a minap. Azt mondja, túl hosszúra nyúlnak a különféle hadműveletek, már nem csak a megnyerhetetlennek látszó afganisztáni kalandba fáradtak bele az odavezényelt katonák, tengerészgyalogosok, romlik a Líbiát támadó légierő harci szelleme is. Mindkét fronton rohamosan csökken az erkölcsi muníció, egyre nagyobb a fásultság, a kezdeti lendületnek nyoma sincs. Hasonló a helyzet a tengerentúlon is, nem véletlen, hogy az amerikai elnök épp most jelentette be, júliusban megkezdik az Egyesült Államok csaknem százezres afganisztáni hadereje kivonásának első ütemét. Na igen, jövőre elnökválasztás lesz odaát; a sűrűn érkező katonakoporsók nem növelik Obama esélyeit…
„Miért indítunk újabb és újabb háborúkat? – kérdi a londoni napilap szemleírója. – Mindig találunk valamilyen ürügyet, hogy csillapítsuk posztimperialista nyugtalanságunkat, de mindig csapdába kerülünk.” Ez így van, ráadásul rendre a demokrácia felkent bajnokai csiholják legjobban a tüzet.Nem árt, ha újra meg újra tudatosul bennünk: a háttérben az üzleti világ, a háborús lobbi áll – mindenben érdekelt, ami a háború kelléke, az ágyúgolyótól a hadtápon át a koporsókészítésig. Az üzlet az üzlet. Nekik a béke anyagi csőd. Kényszerszabadság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.