Megoldás a harcászati rádiók ügyében?

Orbán Viktor norvégiai tárgyalásainak eredményeként hamarosan lezárhatják a norvég harcászati rádiók ügyében folyó pereskedést. A honvédelmi tárca delegációt küld Norvégiába, hogy megbeszélést folytasson a szállító Kongsberg céggel. Ez azért is sürgető, mert  a választott bíróság által a megegyezésre megszabott határidő július közepén lejár.

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan rendeződhet a norvég harcászati rádiók ügye – tudta meg lapunk. Mint megírtuk, a Honvédelmi Minisztériumot (HM) beperelte a haditechnikai eszközöket szállító norvég Kongsberg cég, mert a tárca a szocialista Szekeres Imre volt tárcavezető jóváhagyásával úgy módosított egy beszerzési megállapodást, hogy nem nyújtott kompenzációt. A társaság csaknem húszmilliárd forint elmaradt bevételt kérhet számon.

*

A per tárgya az, hogy a tárca még Szekeres Imre idején kilencről négyezerre csökkentette a társaságtól megrendelt katonai rádiók számát. A módosítás miatt azonban a Kongsbergnek kompenzáció jár, amelyet „a kor igényeit kielégítő termékek és szolgáltatások szállításával kell teljesíteni”.
A választott bíróság harmincnapos határidőt szabott a feleknek a megegyezésre, ez július közepén lejár. Úgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök norvégiai tárgyalásain ezért a fő témák közé került a harcászati rádiók ügye, és sikerült kimozdítani a tárgyalásokat a holtpontról. Nemsokára delegáció utazik Norvégiába a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatala részéről, hogy megismerje a Kongsberg ajánlatát. Emlékezetes, a norvég társaság Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége idején olyan rádiókat szállított a honvédségnek, amelyek rendszerhiba miatt nem voltak bevethetők, és hosszú ideig egy raktárban feküdtek, miközben előfordult, hogy a katonáknak saját mobiltelefonjukat kellett használniuk a napi gyakorlatokon.
A Szekeres Imre által felügyelt honvédelmi vezetés sem jutott nagyobb eredményre a norvég céggel. Egy szerződésmódosítás értelmében ugyanis az előző megállapodáshoz képest aránytalannak tűnő árért és ugyanarra a határidőre feleannyi korszerű URH kézi, hordozható és fedélzeti rádiót vásárolt volna a tárca a szállítótól.
Új, norvég rádiója ráadásul eddig még csak kevés alakulatnak van, mert a szállítmányok egy részét rendszerhiba miatt vissza kellett küldeni Norvégiába. Az első szállítmány laboratóriumi tesztelése, csapatpróbája, a felhasználók oktatása is csaknem egy évig folyt, így csak későn kezdődhetett meg a hordozható és kézi rádiók tényleges alkalmazása a csapatoknál. A járműfedélzeti rádiókat a harcjármű-modernizációs program fontos elemeként is hosszú idő után kezdték el beépíteni a BTR típusú páncélozott eszközökbe. Az előző honvédelmi tárca arra hivatkozott, hogy az előre látható igények kielégítésére a tervezett mennyiség kevesebb mint fele is elegendő. Ez arra is utalhat, hogy Juhász Ferenc minisztersége idején valamilyen megfontolásból túltervezték a beszerzés mértékét, de a beszerzési hivatal átalakításával fény derült a turpisságra. Katonai körökben azonban inkább azt gyanítják, hogy a rádiók nagy részéről azért kellett lemondania a honvédségnek, mert a hibáik miatt nem kívánják őket használni a NATO-val folytatott kapcsolattartásra a katonák. A beszerzés elhúzódásának egyik oka éppen az volt, hogy a tárca szakemberei a rádióknál számos műszaki hiányosságot találtak, így az eszközök egy része hosszú ideig egy gödöllői raktárban pihent. A szállítás azért is késett, mert az eredetileg kiírt pályázaton vesztes, Thales nevű francia cég megtámadta a HM beszerzési hivatalának döntését a bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.