Megújul az Akadémia

Jelentősen átalakul a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata azzal a céllal, hogy növeljék a versenyképességet és a hatékonyságot. Az intézményi struktúra átalakításával a költségvetési szervek száma a felére csökken, és számos kutatóintézetet egy kutatóközpontba vonnak össze. Az átalakítástól több száz millió forint megtakarítást várnak.

Vass-Gabay Dorka
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatóhálózatok megújításának szükségességével indokolta Pálinkás József, hogy átalakítják az Akadémia intézményrendszerét. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke úgy fogalmazott: a kutatóhálózat jelenlegi állapotában nem tartható fenn, infrastruktúrája rohamosan értéktelenedik, utánpótlása nem biztosított, szerkezete nem felel meg a tudományos kutatások modern követelményeinek.
A tervek szerint az eddigi 38 kutatóintézetből és két kutatóközpontból álló hálózat helyett 6 kutatóintézetet és 9 kutatóközpontot magába foglaló struktúra jön létre. Az MTA jelenlegi 18 egyéb költségvetési szerveinek számát 8-ra csökkentik, így az eredeti 58 költségvetési szervből 23 alakul. – Több nagy központ, a Szegedi Biológiai Központ, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, az Atommagkutató Intézet, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Nyelvtudományi Intézet változatlan formában működik majd – közölte Pálinkás József. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézetből, a Vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetből és a Duna-kutató Intézetből az Ökológiai Kutatóközpontot hozzák létre. A négy agrárintézetből is egy kutatóközpontot hoznak létre, a KFKI Atomenergia-kutató Intézetből és az Izotópkutató Intézetből pedig megalakul az Energetikai Kutatóközpont. A Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetből, illetve a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetből Részecskefizikai és Szilárdtestfizikai Kutatóközpont lesz, a földtudományi kutatóintézetekből, a Földrajztudományi Kutatóintézetből és a Csillagászati Kutatóintézetből a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont jön létre. Multidiszciplináris természettudományi kutatóközpontot hoznak létre a Kémiai Kutatóközpont, a Pszichológiai Kutatóintézet, az Enzimológiai Intézet, valamint a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet részvételével. A társadalomtudományi kutatóközpont a Jogtudományi Intézet, az Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a Szociológiai, valamint a Politikatudományi Intézet egyesítésével jön létre. A Történelemtudományi, az Irodalomtudományi, a Zenetudományi, a Művészettörténeti, a Filozófiai, a Néprajzi és a Régészeti Kutatóintézet összevonásával születik meg a Bölcsészettudományi Kutatóközpont. A Közgazdaságtudományi Kutatóintézet, a Világgazdasági Kutatóintézet és a Regionális Kutatások Központja egyesítésével alakul meg a Közgazdasági és Regionális Kutatási Központ. A teljes intézményhálózat átalakítása, amely csökkenti az adminisztrációt, várhatóan 500 millió forintos megtakarítást jelent. A kutatási műhelyek megőrzik tudományos autonómiájukat, és csak szerves úton alakulnak át. Az elnök kiemelte: a javaslat kidolgozása nem háttéralkuk során, hanem teljesen átlátható módon, az érintettek bevonásával történt. A tervezetet részletesen ismertették a kutatóintézetek igazgatóival, majd megvitatták az MTA-kutatóhálózat testületi felügyeletét ellátó Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsával.
Az átalakításhoz szükséges jogi és közigazgatási egyeztetési munkát őszig elvégzik, a határozattervezetet az MTA decemberi közgyűlésén terjesztik elő. Az átalakult kutatóhálózat 2012. január elsejével kezdi meg működését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.