Összefonódás

Ugró Miklós
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem alakulhatott ki igazán a kodifikáció ideológiai, etikai, esztétikai kánonja, ha ilyen könnyű benne remekművet alkotni. Egyébként az újonnan megszavazott egyházi törvény rossz. Ám hogy ne vádolhassanak azzal, hogy fellengzős, hányaveti kritikát gányolok össze, pontosítom a véleményem summáját: nem igazán jó. Elismerem, rendet vág a 362, magát egyháznak tituláló társulat káoszában, s ez bizony jelentős cselekedet, le a kalappal előtte. Mert az eddigi szabályozás szerint James Jones tiszteletes, ha életben marad, hazánkban gond nélkül újjáalakíthatta volna a Népek Temploma szektát, s mielőtt mindenkit lemészárolna, még felvenné az állami szubvenciót. Csak a szerencsének köszönhetjük, hogy effajta öngyilkos szekta még nem gyökeresedett meg hazánkban, de a tagokat rabszolgaságba kényszerítő, agymosó, destruktív bandák már számosan. S a régi, ál-, beteges, ultraliberális törvény értelmében a hatóság csak „szőrmentén” léphetett fel velük szemben, nehogy sérüljön a kommunisták idején megtiport vallásszabadság.
Ennek a nemkívánatos jelenségnek véget vethet az új törvény, még egyszer köszönet és hála érte. Ám egy önmagát komolyan vevő jogállamban a törvénynek nemcsak az a célja és funkciója, hogy korlátozzon, megtiltson, büntessen, visszatartson, elriasszon, hanem hogy biztosítsa az igazságosság lehetőségének a feltételeit, szabadságot, egyensúlyt, átláthatóságot, rendet, s ami még ezeknél is fontosabb, a társadalom számára elfogadható értékrendet tükrözzön, s ha már a teremtés aktusát nem várhatjuk el tőle, legalább segítsen létrehozni. Kétségtelen, a törvény alkalmas a rendcsinálásra, de nem látjuk az értékrendet, amelyre ez a rend formálódna. Nem az egyelőre nyilvántartásba vett tizennégy felekezettel van gond, bár a lista olykor jogos, olykor túlzott érzékenységeket sérthet. De az arra érdemeseknek a parlament belátható időn belül megadja az egyházi státust – csak kérni kell –, így a kimaradottak nem hátrányt szenvednek, csak késedelmet.
Ám a parlament szerephez juttatása ebben az ügyben erősen aggályos. Amíg a kormánypártok kétharmados többséggel bírnak, addig megy majd minden, mint a karikacsapás. Az ellenzékiek elmondják egyetértésüket vagy ellenvetésüket, a legnagyobb frakció vezetője pedig beinti, hogy a Kelta-Wicca Hagyományőrzők Egyháza valóban egyház, avagy sem. Ám vagyok oly naiv, hogy feltételezzem, nem lesz mindig kétharmados többség a Házban. S a parlament működési mechanizmusát ismerve nehéz elképzelni, hogy az akkori kormánypártiak és ellenzékiek pont egy-egy felekezet státusában egyetértenek majd. S attól függően, melyik oldal támogatja, lesznek majd jobb- meg baloldali egyházak, felekezetek. Effajta minősítgetések eddig is előfordultak, de spontán alakultak, ezentúl viszont a törvény állítja elő. De van ezeknél is súlyosabb fenntartásom. Elöljáróban megjegyezném, a legkevésbé sem gondolom valamifajta „nemzetvesztő” jelenségnek az állam és az egyházak lehető legszorosabb együttműködését. Ha megkérdezzük, hogy miért oly életbevágóan fontos az állam és az egyházak szétválasztása, liberális tudoroktól azt a kimerítő választ kapjuk: csak. Ugyanakkor a polgári demokrácia egyik princípiumaként mi is elfogadtuk a szeparáció elvét, ezért annak megsértése, még ha ésszerűnek tűnnék is, az alkotmány és a demokrácia sérelmével jár. Márpedig ha egy vallási közösség a többiekkel azonos jogokat biztosító vallási státusa a mindenkori kormánypárt döntésétől függ, akkor azt csak az állam és egyház, politika és vallás összefonódásaként értékelhetjük.
Nyilvánvaló, hogy a különböző csoportok egyházi minősítéséről egy szakértőkből álló, független testületnek kéne döntenie. Ilyenek viszont nálunk a tapasztalatok szerint nincsenek. Ilyenkor lehetne szerepe a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézete vallástudományi csoportjának, feltéve, hogy a kutatók nem egymás vallásának és származásának kevéssé tudományos igényű meghatározásával vannak elfoglalva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.