Reagan az obeliszkre tekint

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig sem volt könnyű helyzetben az idegenvezető, ha a budapesti Szabadság téri szovjet emlékműről kellett magyaráznia a turistáknak, hát még most, hogy az obeliszk közelében felavatták Ronald Reagan néhai amerikai elnök szobrát. Annak a politikusnak a bronzalakját, aki térdre kényszerítette, legyőzte a Szovjetuniót. (Vagy ahogyan ő nevezte: a Gonoszt.) Mit is lehetne mondani ilyenkor egy szalmakalapos, fotózó, kíváncsi idegennek? Hogy mindkettőt szeretjük, a szovjet hadsereget is és a Szovjetuniót leteperő amerikai elnököt is? Vagy hogy az egyiket muszájból építettük, a másikat meg szabad akaratból? Ez utóbbi ugyan magyarázná a kettősséget, de akkor meg érkezne a következő kérdés: és akkor most miért nem bontjuk le a muszáj-emlékművet, ha már nincs muszáj-helyzet? Ennek elemzésére már aligha vállalkozna az idegenvezető, meg aztán ez nem is feladata…
A hála és emlékezetkiesés Szabadság téri obeliszkje eddig is darázsfészek volt – Reagan elnök jöttével még inkább az lesz. (Hát még, ha Mindszenty József is szobrot kap a téren – a bíboros-hercegprímás itt, az Egyesült Államok közeli nagykövetségén töltött tizenöt évet a Kádár-korban.) Az 1946-ban felállított, mind nyomasztóbb obeliszk áthelyezése két évtizede napirenden van, eltávolítása csupán diplomáciai kérdés. Csupán. Putyinék alighanem presztízsből ragaszkodnak hozzá – nekünk már a tér elnevezése okán is bántó… Régi megfigyelés: az erőltetett szobrok az erőszakot dicsőítik. A szívből állítottakat szívelik. Ezt kellene valahogy lefordítani a turisták nyelvére. Mi már értjük. Megtanultuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.