Reggel lediktálta

2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádlott, akinek az ügyében itt most pillanatokon belül ítélet születik, a kilencvennyolcadik életévében jár. Jár? Képíró Sándor egykori csendőr századost tolószéken, infúzióra kötve gurítják be a helyiségbe; ennek a forró júliusi délelőttnek ő a főszereplője. Meg egy kicsit a történelem – valószínűleg ezért vagyunk olyan sokan a tárgyalóteremben. Forró és fülledt a levegő, de ez ilyenkor mellékes, aki ide eljött, erre is felkészült. Képíró Sándor is felkészült. Lélekben biztosan. Beszélni már nem tud, hozzátartozója olvassa fel reggel lediktált szavait, hogy ő nem ölt embert, nem tartja magát bűnösnek, akkor, 1942-ben háború volt, és csupán parancsokat teljesített ott, a Délvidéken.
Az ítélethirdetés előtt az öregembert kitolják a folyosóra. Néhányan elsétálnak mellette, nézegetik, akár egy ereklyét a múzeumban – Képíró Sándor tűri, mit is tehetne mást. Egy fénytelen, viaszszínű arc, amiből már nem lehet kiolvasni semmit. Percekkel később a felmentő ítéletre sem reagál, a közönség felszakadó tapsára sem. Vajon eljutott hozzá: „Nem bűnös”? Az ünneplés közben mögöttem valaki azt mondja a szomszédjának: „Szerinted Biszkut is megkérdezik egyszer? Ne nevess…” A választ már nem hallom, még zúg a taps.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.