Terrorcselekményről ír a Balsai-jelentés

A 2006. őszi állami erőszak kapcsán terrorcselekmény elkövetésének vizsgálatát szorgalmazza a Balsai István (Fidesz) volt miniszterelnöki megbízott által elkészített, de jelenleg még nem nyilvános jelentés – tudta meg a Magyar Nemzet.

2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban alkotmánybíróvá megválasztott Balsai István jelentése áprilisban készült el és került Orbán Viktor miniszterelnök asztalára, de egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa. Úgy tudjuk, a dokumentumban szó szerint az áll: „Mindez nem egyedi és egyéni túlkapás, hanem több órán át tartó, folyamatosan alkalmazott eljárás volt a végrehajtó állomány részéről, ami parancsnokaik erre irányuló szándékát, beleegyezését valószínűsíti. Vizsgálódásom során az események és tények láncolatából adódóan vizsgálandónak tartom a terrocselekmény elkövetésének lehetőségét is.”
A Balsai-jelentés a terrorcselekménnyel együtt összesen tizenöt olyan bűntettet sorol fel, amelyet a rendőrség és más állami szervek követhettek el 2006 őszén.
Eközben Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője levélben fordult a kormányfőhöz, kérve, hogy hozzák nyilvánosságra a jelentést, és tegyék meg az abban fölvetett bűncselekmények gyanújával a feljelentéseket, ugyanis azok ősszel elévülnek. A jobbikos országgyűlési képviselő azt kérte Orbán Viktortól, hogy a semmisségi törvény helyett támogassa a közkegyelmi törvényjavaslatot, amelynek nem csupán a 2006. őszi, hanem a 2002 és 2010 közötti időszak valamennyi, politikai okból eljárás alá vont vagy elítélt áldozatát érintenie kellene.

*

Gaudi-Nagy Tamás – Schiffer Andráshoz, az LMP frakcióvezetőjéhez hasonlóan – hangsúlyozta: tévedés, hogy a közkegyelem mentesítené a hatalmi erőszak elkövetőit is, ugyanis az Országgyűlés joga meghatározni, pontosan kikre vonatkozzon a jogszabály. – A 2006-os ügyeken igazságtételt kívánók „legvadabb álmában” sem vetődött fel, hogy a véres eseményekért felelős rendőri és politikai vezetők megússzák a felelősségre vonást – írta Gaudi.
A levél felidézte Orbán Viktor tavaly májusi „ígéretes szavait”, aki 2006 őszével kapcsolatban azt nyilatkozta: „Ebben az ügyben nincs helye óvatosságnak, hezitálásnak. Nem fogjuk szó nélkül hagyni, ami 2006. október 23-án történt. Ezért felelni kell – a törvényes keretek között – mindenkinek, aki ebben részt vett. Nincs kivétel sem rangra, sem beosztásra, sem életkorra tekintettel.”
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője lapunknak elmondta: a Balsai-jelentés kapcsán egyelőre nem tud új fejleményről beszámolni. Ismeretes, áprilisban, miután lapunk megírta, hogy a jelentés elkészült, Szijjártó Péter úgy nyilatkozott: Orbán Viktor várhatóan az alkotmányozási folyamat lezárulta után tekinti át a dokumentumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.