Veszélyben az EU?

Az Európai Szakszervezetek Konföderációja (ESZK) a múlt héten a görög válsággal és az abból általa javasolt kivezető úttal foglalkozó, bizalmas levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelybe lapunk betekintett.

2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat pontban foglalja össze véleményét az európai szakszervezeteket tömörítő szervezet, amelynek legfontosabb tanácsa az, hogy az EU végre mutatkozzon igazi vezetőként és egy új Marshall-tervvel segítsen Athénnek, mert Görögország másként nem állítható talpra. A levél megállapítja, hogy a görög parlament rábólintott az EU és a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Központi Bank által rákényszerített megszorítócsomagra, de az nem hoz eredményt Görögországnak. Ha a helyzetet nem kezelik a kellő jövőbelátással – állítja az ESZK –, az gazdasági és társadalmi katasztrófával járhat nemcsak Görögországra, de egész Európára. Az európai pénzügyminisztereknek nem szabad az eddigi politikát folyatniuk.
A levél hangsúlyozza, a görög népnek és a görög munkásoknak kell fizetniük azért, amit a politikusok, a spekulánsok és a csődre játszó bankok okoztak. A helyzet javításához szükséges gigantikus erőfeszítéseket nem „terítették szét” eléggé ahhoz, hogy a gazdagok és a kényelemben élők vállalhassák felelősségüket. „A görög szakszervezetek által meghirdetett sztrájkok tükrözik azt a dühöt, amit a munkások a demokratikusan megválasztott kormányok által hozott döntéseket felülíró piacok, az oligopolisztikus és önmagukért való hitelminősítő szervezetek irányába éreznek” – írja az ESZK, amely keményen szembeszáll a tervbe vett, szintén az országra kényszerített privatizációs programmal. Új Marshall-tervre van szükség Görögország és a többi, nagy bajban lévő ország számára, ajánlja az ESZK. A pénzt erre egyebek között a pénzügyi tranzakciókra, a bajba jutott országokban élő gazdagokra kivetett adókból és eurókötvényekből is elő lehetne teremteni, az EU2020 stratégia keretei között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.