A csákányok is kicsorbultak

2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati ünnepnap műsorhelyszínei között nem szerepelt a városligeti Regnum Marianum-emlékpont. Kár. Pedig az idén kerek évfordulók kapcsolódnak a hajdani Mária országa templomhoz: nyolcvan esztendeje szentelte fel a kegyhelyet Serédi Jusztinián hercegprímás, húsz évre rá, 1951 őszén romboltatta le egy másik „prímás”, Rákosi Mátyás. Az apró domb a puritán fakereszttel mára történelmi hellyé lett, két eszme mementója. A hité és a diktatúráé. A Regnum Marianum a vörösterrortól megszabadult nemzet háláját hirdette; lerombolása – majd a helyére emelt Sztálin-szobor, később az őrjöngő tanácskatona-portré – a proletárdiktatúra örökkévalóságát. Építés és rombolás. Közelmúltunk.
Kevesen tudják, hogy a domb máig maga alatt rejtegeti a rommaradványokkal teletömött altemplomot (pedig a bontási anyagot Marosán György nagyvonalúan az egyháznak ígérte), ahogyan az sem ismert: maga Kádár János döntött úgy – pár nappal letartóztatása előtt –, hogy itt álljon a generalisszimusz szobra. A hatalom csendben, gyorsan akarta elvégeztetni a bontást, ám nem bírt az erős falakkal, a csákányok kicsorbultak a betonon – végül sorozatos robbantások döntötték le a templomot. A háborút túlélte a Regnum Marianum, Rákosit nem. A diktatúra a kegyhely emlékét is ki akarta törölni a lelkekből. Az egypártrendszer bukása után több próbálkozás történt a templom újjáépítésére, a szándékot néhai II. János Pál pápa áldása is buzdította. A Váralja Szövetség minapi gyertyagyújtása a kereszt alatt egyszerre volt szép és felemelő. Kevés pátosszal azt is írhatnám, a lángokban üzenet volt: tovább, tovább…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.