A Monsanto a nagyvilággal kukoricázik

Nem példa nélküliek a világban azok a tisztázatlan és zavaros esetek, amelyek most hazánkban is körülveszik az egyik legnagyobb amerikai GMO-vállalatot, a Monsantót. A nemzetközi sajtóban bőven találunk olyan írásokat, amelyek a céggel kapcsolatban kiskapuk kihasználásáról és más trükkökről tudósítanak.<br />

2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Francis Queeny 110 éve, a Missouri állambeli Saint Louisban alapította a Monsantót. A cég eredetileg szacharint gyártott és az annak idején újnak számító Coca-Colának szállított édesítőszereket, de néhány vargabetű után ma már elsősorban növényvédő szereket és génmódosított termékeket gyárt és forgalmaz. Mai tulajdonosa a mexikói Alfonso Romo Garza, aki 1999 végén vezényelte le az egyesülést egy másik gyógyszeripari óriással – Pharmacia & Upjohn –, hogy létrejöjjön az akkor negyedik legnagyobb amerikai gyógyszeripari óriáscég. Ugyanabban az évben a mexikói környezetvédők felszólították a Monsantót, bizonyítsa be, hogy termékei nem károsak az emberi szervezetre. A környezetvédők azonban csak annyit értek el a mexikói parlamentben, hogy öt évvel kitolták a génmódosított termékek használatát Mexikóban. De két évvel később Mexikó két szövetségi államában, Oaxacában és Pueblában is találtak génmódosított kukoricát, amiről nem tudni, miként került oda. Végül is a mexikói kormány 2009-ben inkább beadta a derekát, és engedélyezte a génmódosított vetőmagok használatát a mexikói termőföldeken. A vita azóta se csillapodik a mexikói kormányok és a környezetvédők között. Ugyanakkor a korábbi kukoricaexportőr Mexikó ma már behozatalra szorul saját nemzeti termékéből.
Argentínában és szomszédainál az Ieco gazdasági napilap tudomása szerint a Monsanto egyszerű cselhez folyamodott. A társaság kisebb cégeket keresett meg, és rajtuk keresztül juttatta be a génmódosított vetőmagokat ezekbe az országokba. Emlékezetes, Argentína 2001-ben hivatalosan is fizetésképtelenséget jelentett, s a sarokba szorított dél-amerikai államban 2008-ig a termőföldek 65 százaléka került külföldi, jórészt multinacionális cégek kezébe. Az új helyzet miatt Uruguay és Paraguay sem tudott ellenállni a génmódosított terményeknek. Argentína ugyan megszabadult a Monsantótól, de beengedte kisebb vetélytársait – 14 génmódosított fajta vetését engedélyezték. Az utolsó bástya Brazília volt a térségben. 2003-ig ellenállt a génmódosított vetőmagoknak, majd inkább szélesre tárta előtte a kapukat, és tavaly megelőzte Argentínát: tőle eltérően nem 14-, hanem 17-féle vetőmagot termesztettek, többek között a szója több (természetesen génmódosított) fajtáját. Most Perura nehezedik a nyomás. A mezőgazdasági miniszter ellenzi a génmódosított növények termesztését a perui élővilág sokféleségének megőrzése érdekében – akárcsak a világhírű perui szakács, Gastón Acurio. De a multik itt is megtalálták a kaput, mert a parlamenti pártok már „rugalmasabb” álláspontot képviselnek. Az Atlanti-óceán innenső oldalán is akad hasonló példa. Az amerikai élelmezés- és agrárpolitikai tanulmányi központ 2003-ban azt állította, hogy az EU csak hasznot húzna a génmódosított növények termesztéséből, a Monsanto pedig talált is két csendes uniós kísérleti alanyt: Portugáliát és Spanyolországot. Bár 2007-ben az utóbbihoz tartozó Baleár-szigeteken az autonóm kormányzat hivatalosan nem engedélyezte a génmódosított kukorica termesztését, a vetőmag mégis „beúszott” a szigetekre, és 2008-ban már több mint 80 ezer hektáron nőtt a MON810-es fajta. A tavalyi cikkek tanúsága szerint minden hivatalos ellenőrzés nélkül, sőt már Katalóniában és a jó termőföldjeiről híres Andalúziában is. És nemcsak Európát vették célba a GMO-cégek, hanem Afrikát is. Indokuk, hogy a jórészt éhező földrészen növelni lehet az élelmiszer-termelést. De érdemes megemlíteni azt is, hogy a sajtóhírek szerint napjainkban is tart – 2002 óta – a Monsanto indonéziai vesztegetési pere. A cég állítólag 50 ezer dollárt adott egy magas rangú kormányhivatalnoknak, ha az ázsiai ország eltekint (kivételesen) a génmódosított gyapot környezeti ártalmait ellenőrző hatástanulmányoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.