A törvénykönyv újabb vitatott elképzelése

A munkáltatók, a munkavállalók és az ügyvédek számára egyaránt hátrányos volna, a jogbiztonságot is sértené, ha bevezetnék a független munkaügyi ellenőrök, tanácsadók intézményét. A Budapesti Ügyvédi Kamara az országos szakmai köztestülethez fordult – mondta lapunknak Réti László elnök. Szerinte a munka törvénykönyvének tervezetében szereplő megoldás leginkább a zugírászathoz hasonlítható.

Kulcsár Anna
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új intézményként szerepel a munka törvénykönyvének (Mt.) nemrégiben nyilvánosságra hozott és azóta széles körben bírált tervezetében a független munkaügyi vizsgálat és a munkaügyi tanácsadók intézménye. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak a kormány által még nem tárgyalt javaslata szerint a munkáltatók megbízási szerződést köthetnének magánszemélyekkel és gazdasági társaságokkal a munkaügyi feltételek vizsgálatára.


*

A magánszemély és a gazdasági társaság – vagyis az úgynevezett független munkaügyi tanácsadó – az adott munkahelyen megvizsgálhatná a belső szabályzatokat, a munkaszerződéseket, a munkarendet, a bérrendszert, illetve az egyenlő bánásmód szabályainak megtartását. Szabad bejárása, korlátlan iratbetekintési lehetősége volna, s a munkáltatók nem adhatnának neki utasítást. Titoktartási kötelezettség terhelné. A munkavállalók kifogást emelhetnének az ellenőrnél a munkáltatóval szemben. Ha a vizsgálat után a munkáltató teljesítené a független ellenőr javaslatait, az állami munkaügyi hatóság nem bírságolhatná meg a társaságot.
A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint a jogszabálytervezet aggályos, mert képlékennyé teszi a jogi képviselet és tanácsadás intézményrendszerét azzal, hogy egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok számára is lehetőséget ad az ügyvédi munkára. Ezen a jelenleg hiányzó kvalifikációs kívánalmak esetleges pótlása, teljesítése nem segít. A jogi szolgáltatók számára kijelölt versenyterep felett a kamara őrködik. A kamarának minden ügyvéd kötelezően a tagja, a köztestület így átruházott állami feladatot, kontrollt is ellát. A gazdasági társaságként eljáró munkaügyi ellenőrt viszont senki sem ellenőrzi, nem kötik hivatásrendi normák. A munkaügyi tanácsadót a tervek szerint ugyanakkor az állami szervekhez hasonló jogkörrel ruháznák fel.
Réti László kijelentette: jogi tanácsadást üzletszerűen – törvényi kivételektől eltekintve – kizárólag ügyvédek végezhetnek, akik ehhez megfelelő szakmai, technikai felkészültséggel rendelkeznek, s meg kell felelniük az adatvédelmi-titoktartási előírásoknak. Ehhez szakmai felelősségbiztosítási szerződést kell kötniük. Az ügyfelek – köztük a munkavállalók – személyiségi jogai tehát érvényesülhetnek.
A budapesti ügyvédi vezető úgy látja: a tervezetnek van olyan olvasata, hogy az új feladatkört főként olyan munkajogászok kívánják ellátni, akik jelenleg is elismert szakemberek, de nem tagjai a kamarának, hanem oktatásszervező cégek mögé bújva adnak jogi tanácsokat, szerkesztenek okiratokat. A tervezet megteremthetné a lehetőségét arra, hogy munkajogi szolgáltatásaikat önállóan lássák el, megspórolva mindazon anyagi és felelősségi ráfordításokat, amelyek az ügyvédeket terhelik. Réti szerint ez monopolista törekvéseket takar, s – a zugírászathoz hasonlóan – „kannibalizálja” a versenyszférában szabályosan küzdő ügyvédséget. Ez pedig árt a jogállamnak, a közélet tisztaságának – vélte.
Megkérdeztük a törvénytervezetet előkészítő jogászcsoportnak azt a tagját, aki információnk szerint a független munkaügyi tanácsadás szakértője. Lőrincz György nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

Sztrájk. Szeptember 29-től újra tüntetnek a szakszervezetek a nyugdíjszabályok tervezett változásai és az életpályamodellek miatt – idézte Árok Kornélt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnökét a Nol.hu. Árok szerint már több mint ötven szervezet csatlakozott a megmozduláshoz. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Népszabadságnak azt mondta, a szakszervezetek számára váratlan volt, hogy új munka törvénykönyve születhet, amely óriási fenyegetést jelent a munka világára. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.