Allende tényleg öngyilkos lett

2011. 08. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salvador Allende, Chile marxista elnöke az ellene 1973-ban elkövetett államcsíny során – hét szemtanú jelenlétében – önkezével vetett véget életének. Ez a Nyugat és a kommunista Szovjetunió vezette tábor közötti, akkor még nyitott kimenetelű hidegháború idején történt. A magyar antikommunisták – az elmúlt 21 év alatt a jobboldali pártok törzsszavazói –, akár Washington és a nyugat-európai kormányok csaknem mindegyike a világ eseményeit a két világrendszer élethalálharcának szemüvegén keresztül nézték. Mint Chilét, ahol Salvador Allende Gossens Washington szerint is kubai típusú szocializmust akart bevezetni országában. Amelynek nemcsak a Haza és Szabadság nevű „szélsőjobboldali” chilei párt, hanem az amerikai hírszerzés, a CIA is tevőlegesen ellenállt.
Allende öngyilkosságának tényét a baloldali mítoszteremtők nem tudták elfogadni. Azt állították, az elnököt jobboldali ellenfelei megölték.
Nem volt szerencsés számukra, amiért a kétkedés oly mértékben eluralkodott rajtuk, hogy idén január végén egy chilei bíró kérésükre vizsgálatot rendelt el és ennek részeként a holttestet május 23-án exhumálták. A holttest megvizsgálását követően az ország törvényszéki orvostestülete megerősítette, hogy a halál oka öngyilkosság volt.
A testület július 19-én nyilvánosságra hozott jelentése szerint Allende 1973. szeptember 11-én egy AK–47-es géppisztollyal vetett véget életének a La Moneda elnöki palotában, miután annak közeléből fegyverropogás hallatszott. A géppisztoly Fidel Castro ajándéka volt és annak tusára erősített aranylemezen ez állt: „Salvador jó barátomnak, Fideltől, aki más eszközökkel igyekszik elérni ugyanazokat a célokat.”
Az akkori boncolás a maival azonos eredményt állapított meg, de annak napvilágra kerülte óta egészen mostanáig a nemzetközi baloldal nem hitt a jobboldali Pinochet-kormány uralma alatt kiadott megállapításoknak.
Nálunk Krausz Tamás MSZP-s történész terjesztette és védte az Allende-mítoszt, azzal az agresszivitással, amelyet táborának hazai katonáitól megszoktunk.
Amikor 1999 januárjában az MTV-ben újonnan induló A Hét című műsor beszámolt az Allendét megbuktató Augusto Pinochet angliai letartóztatásáról, megemlítve Allende öngyilkosságát, a tények ismertetése Krausz mérhetetlen dühét váltotta ki, amely a Népszabadság című napilapban csapódott le, Pinochet A Hétben: a tudatlanság orgiája címmel. A vitába beszállt a Népszabadsághoz hasonlóan balliberális Magyar Narancs című hetilap is, amely szintén felrótta a közszolgálati televíziónak, hogy azt állította, Allende öngyilkos lett, holott lelőtték, jelentette ki.
A Hét védelmére a Magyar Demokrata című, már akkor több tízezer példányban elkelő, a hirdetők által bojkottált hetilap vállalkozott, amely Allende öngyilkosságának több szemtanújának tanúvallomását idézte, mint Dr. Paricio Gijon Kleinét, a marxista elnök egyik háziorvosát, aki így vallott a végzetes pillanatról: „A Morande utcával párhuzamos folyosón voltunk, amikor az elnök utasított bennünket, hogy hagyjuk el a Moneda-palotát. Ő majd jön utánunk… Valaki egy seprűnyelet ragadott. Én levettem fehér ingemet és ráakasztottam, hogy lássák, megadjuk magunkat. Megindultunk a kijárat felé… Ekkor jutott csak eszembe, hogy a gázálarcomat fennhagytam, amikor az ingemet lehúztam magamról. Berohantam a Függetlenség terembe. Allende ott ült a szófán. Géppisztolyát lába között fogta, a csövét pedig az állának szegezte. Ezután minden egy szempillantás alatt történt. Nem emlékszem, hogy egy vagy két robbanást hallottam, mert olyan hangos volt a kinti lövöldözés. Láttam ahogyan a test megrázkódik. A koponya szétrobbant, az egész fejet is összeroncsolva. Ösztönösen odaugrottam, de egyértelműen tudtam, semmit nem tehetek. A halál azonnal beállt. De nem tudtam mozdulni: a holttest mellett álltam megmerevedve és leírhatatlan rettegés uralkodott el rajtam.”
Javier Palacios tábornok ezzel járult hozzá a szomorú vég ecseteléséhez: „A katonai juntától közvetlen parancsot kaptam, hogy vegyem be a Monedát. Ez négy óra alatt sikerült, noha azt hittem, hoszszabb lesz az ellenállás és a harcok öt-hat napig tartanak. Amikor behatoltam a palotába, a lángok már pokollá változtatták. Allende egy nagy heverőn nyugodott. A géppisztolya, amit Fidel Castro ajándékozott neki, ott volt a holttest mellett, az állkapcsa közelében. Két golyót lőttek ki belőle…”
Pedro Espinoza írta alá a rendőrség vizsgálati csoport jelentését. Ebből is érdemes idézni: „Amikor a Morande utca 80. szám alatti kapun beléptünk a Monedába, Palacios tábornok felvezetett bennünket a második emeletre, a Függetlenség terembe. A holttest a falnál lévő szófán hevert. Mellette egy 72-es kaliberű, szovjet gyártmányú AK típusú géppisztoly. A szokásos módon kezdtünk a vizsgálathoz. Meg kell említenünk Dr. Gijon jelenlétét, akit a volt elnök halálában való esetleges részvételéért kellett őrizetbe venni… Megállapítottuk, hogy Dr. Salvador Allende Gossens, a köztársaság elnöke lőfegyverrel követett el öngyilkosságot… Az áll területén kimarjuló zúzódás jellegű sebesülést tapasztaltunk, mely megfelel a lövedék bemeneti nyílásának. Ennek peremén kis mennyiségű szenesedést észleltünk. A jobb szemöldökíven egy másik sebet észleltünk, amely a lövedék kimenetének, illetve csontszilánknak tűnt. A bal oldali falcsont tájékán egy golyó kilépése okozta sebet láttunk, amely a koponyaüreg szétrobbanásához vezetett. A felső és az alsó állkapcson, az orron és a homlokon törés látható… A halál megközelítő időpontja 18 óra, de meglehet, hogy 16 óra 30 perc. A valószínű ok koponyaagyi sérülés, amit golyó általi seb okozott.”
De a nemzetközi és a chilei baloldal még ennek sem hitt. Sőt, nem hitt Dr. Thomas Tobar törvényszéki szakértő többoldalas boncolási jegyzőkönyvének sem, amely szerint: „a golyó bőrfelületen áthatolva a száj felső részén ment át, a nyelvet szétroncsolva, végét letépve, eltörte az alsó állkapocs elülső részét, fogdarabokat törve le és betörve a fogmedert…”
Ezzel szemben álltak olyan „hiteles dokumentumok”, mint például Fidel Castro beszámolója Allende haláláról, amely az egykori kubai Claridad című újság 1973. október 14-i számában jelent meg: „Amikor a fasiszták behatoltak a vörös szalonba, Allende nézett velük szembe, géppisztollyal a kezében. Ekkor érte hasában egy golyó. De nem halt meg. Leroskadt egy karosszékbe és onnan tüzelt tovább a néhány méterre lévő fasisztákra, míg egy másik golyó is a hasába fúródott. Majd a már halott testet szitává lőtték.”
Hogy a gyaníthatóan Hans Christian Andersen meséi iránt olthatatlan nosztalgiát érző nemzetközi baloldal melyik verziónak hitt, talán említenünk sem kellene, de megtesszük. Fidelének. Akár Krausz, a Népszabadság és a Magyar Narancs. Mint a tudás orgiájának hordozói.
A most végrehajtott törvényszéki vizsgálati jelentés – amely a Pinochet tábornok alatt kiadott első, hivatalos vizsgálat eredményeit tökéletesen megerősíti – olvastán Isabel Allende, a néhai elnök lánya azt mondta: „Allende elnök – aki egy bonyolult helyzetbe került – az öngyilkosság mellett döntött ahelyett, hogy lealacsonyítsa magát.”
Krauszéknak viszont lenne még egy dobásuk. Bocsánatot kérni. De azt – szintén Fidelhez hűen – nem szoktak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.