Anno 1038

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencében ma tartjuk Nagyboldogasszony napját, ma emlékezünk az 1038-ban elhunyt első királyunkra: Szent István e napon, a halálos ágyán ajánlotta fel országát Szűz Máriának – legnagyobb Mária-ünnepünk a mai. Mária országa vagyunk, Regnum Marianum.
Az elnevezésnek nem mindenki örült az elmúlt évtizedekben, Rákosi Mátyást kifejezetten bosszantotta a titulus, akárcsak az első király emlékezete; 1951-ben le is romboltatta a városligeti Regnum Marianum templomot, az augusztus huszadikákat pedig Szent István-napról a hangzatosnak szánt új kenyér napjává kelesztette. A Kádár-korban sem törte össze magát a pártvezetés a hitélet ápolásáért; bár az első titkár 1977-ben bekéredzkedett a pápához egy audienciára – szemforgató külsőség volt ez a javából, lehet mondani, ravasz tömjénezés a vidám barakk felé. A rezsim tevékenysége kimerült a spionokat alkalmazó és végtelenül aljas Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) működtetésében. (Az ÁEH az ÁVH konszolidáltabb és ájtatosabb utódjaként szolgálta a proletárdiktatúrát – részletesebb bűnlajstromuk elemzésével máig adós a politológus- és történészszakma.) A közelmúlt már árnyaltabban nyúlt az egyházi kérdésekhez. A szorgalmasan, több alkalommal is bérmálkozó Gyurcsány Ferenc például egyik 2004-es, veretesnek szánt beszédében (minden beszédét veretesnek szánta) így panaszkodik: „Lehet, hogy valaki azt gondolja, ez Mária országa, de ahogy látom, Mária a kezét mindenképpen levette róla, és csak mi vagyunk itt, mi tudjuk formálni…” Formálták is. Az eredmény ismert. A bukott gondolkodó nézeteit ma már legfeljebb őszödi beszéd címen emlegetjük. Az ország viszont maradt Máriáé…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.