Az őszt várják a hitelesek

A hitelesek augusztus közepétől jelezhetik a bankjuknak, hogy részt szeretnének venni a rögzített árfolyamot kínáló programban. Erre körülbelül százezer családnak van esélye, de még sokat kell várni az első alacsonyabb összegű csekkre.

Csécsi László
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hónap közepétől, augusztus 12-től jelentkezhetnek a bankoknál azok a devizahitelesek, akik 180 forintos frank- vagy 250 forintos euróárfolyam mellett szeretnék törleszteni a hitelüket. A lapunknak nyilatkozó pénzintézetek egy része jelezte, hogy mivel 12-e péntekre esik, ők csak hétfőtől, 15-étől fogadják be a kérelmeket. Az árfolyamrögzítés időtartamát az idén júniusban elfogadott törvény határozza meg: eszerint az ügyfeleknek ez év végéig kell dönteniük arról, hogy részt kívánnak-e venni a programban. Akik élnek ezzel a lehetőséggel, 36 hónapig, de legkésőbb 2014. december 31-ig fizethetnek a befagyasztott árfolyam szerint.
Arra azonban számítaniuk kell az ügyfeleknek, hogy a kérelem benyújtása után még hónapok telhetnek el addig, míg először érkezik alacsonyabb beszedési megbízás a pénzintézettől. A Raiffeisen Bank várakozásai szerint a jelentkezők számától függően 2-3 hetet vehet igénybe a papírok előkészítése. A törvény szerint a szerződés elkészülte utáni második törlesztőrészletnek már alacsonyabbnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a szerencsésebbek már októberben kevesebbet fizetnek majd, de az igénylők többsége valószínűleg csak novemberben törleszthet a csökkentett árfolyam alapján.
A programban egyébként minden jelzáloghiteles részt vehet, függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel. Tehát összességében azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik jelzáloghitelt vettek fel, és azt rendesen tudták törleszteni, vagy az elmaradásuk nem haladja meg a kilencven napot. A kormányszóvivő információi szerint ebbe a körbe körülbelül százezer család tartozik.
A pénzintézetek és a szakértők abban egyetértenek, hogy az ügyfeleknek nem árt alaposan átgondolniuk azt, hogy igénybe veszik-e az árfolyamrögzítést. Az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt ugyanis a valós és a csökkentett árfolyam különbségéből egy újabb tartozás keletkezik, melyet egy úgynevezett gyűjtőszámlán tart nyilván a bank. Mivel az új tartozás nagysága a svájcifrank- és az euróárfolyam alakulásától függ, jelen pillanatban lehetetlen megmondani, hogy mekkora adósság halmozódik fel a gyűjtőszámlán 2014 végéig. Ezt a tartozást egyébként 2015-től kell törleszteniük az ügyfeleknek, természetesen a meglévő adósságukkal párhuzamosan. Hogy ez mekkora többletterhet jelent majd, azt egyelőre nem tudni, de a kormányszóvivő lapunknak azt nyilatkozta: annak kondícióit úgy határozzák majd meg, hogy ne jelentsen aránytalanul magas havi törlesztési terhet a hiteladós számára.
A szakemberek elsősorban azoknak ajánlják a rögzítést, akik a jelenlegi árfolyam mellett csak nagyon nehezen tudják kigazdálkodni a törlesztőrészleteket. Ők így időt nyerhetnek 2015-ig. A döntésben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is segít, honlapján hamarosan elindít egy kalkulátort, amely nemcsak azt számolja ki, hogy mennyivel kell kevesebbet fizetnie az adósnak a kedvezményes időszak alatt, de tájékoztat arról is, milyen következményekkel jár az árfolyamrögzítés igénybevétele.

Sok a fizetési meghagyás. Több mint háromszázezer fizetési meghagyást bocsátottak ki a közjegyzők az első hat hónapban a nem fizető adósok ellen. – A hitelezőknek akár ötezer forintos adósság miatt is érdemes megindítaniuk az eljárást – tudta meg az Origo a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértőjétől. A legtipikusabb esetek a társasházi közös- költség-tartozások, a közüzemi-díj-tartozások, a felmondott vagy a lejárt kölcsönszerződésből eredő tartozások. Ha valaki fizetési meghagyást kap, annak tizenöt napja van arra, hogy postára adja a válaszát, azaz ellentmondjon, ha a követelést vitatja, részletfizetést vagy fizetési halasztást kérjen, esetleg arra hivatkozzon, hogy már megfizette a tartozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.