Bábeli világzene felemás háttérrel

FESZTIVÁL<br /><br />A fonyódligeti gyerektábor szocreál miliőjében meglepően családias hangulatban telt el a Babel Sound világzenei fesztivál. Bár a mustra nem a megszokott, kirobbanó formáját hozta, de a zenei felhozatal szerencsére nem csorbult.

Rajcsányi Gellért
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár tucat ember lézeng poszterszerű helyszínen, léleknyugtató zenére – sajnos a Babel Sound idén nem vonzott tömegeket. Betudható talán ez annak, hogy a világzene itthon még mindig rétegműfajának számít. Talán a távolságnak, hisz Fonyódliget már egy eldugott sarka a Balatonnak, és persze a szélviharral tarkított őszies időjárásnak. Na meg persze a promóció sem volt eléggé átütő. A mostani Babel Sound tényleg egy másfajta fesztivál lett, ahogy eredetileg is ígérték.
A fonyódligeti gyerektábor szocreál miliőjében huszonéves és harmincas neohippik, raszták és hétköznapi zenekedvelők lötyögtek a világ ritmusaira, kisgyerekes családok keringtek a büfé körül. A fesztiválhangulatot azonban a minőségi muzsika garantálta: a marokkói–magyar Chalaban afrikai ritmusokkal fűtött be. A Chalaban zenekart a marokkói származású Said Tichiti alapította 1999-ben Budapesten, gyakran hív meg különböző zenei hagyományokkal rendelkező vendégzenészeket. A hagyományos popzenei felállás és az egzotikus hangszerek, mint a guembri és az oud keveréke hipnotikus hangzássá állt össze, amit az ember szívesen hallgatna egyszer Marrákes ősi falai alatt is. A Chalabant a nemzetközi zenészekből verbuválódott Talam követte; elsöprő lendülettel adták elő sűrű szövésű dalaikat. A zenekar szerb énekesnője, Bojana Nikolic korábban Palya Beával is együtt dolgozott, a zenekarban pedig az egyiptomi neyművész, Mohammed Antar és a belga tangóharmonikás, Tuur Florizzone hozott két távoli tájról újabb ízeket a Taramba. Ottjártamkor még a Fókatelep és a Besh o droM is hátra volt a nagyszínpadi kínálatból. A Korai Öröm és colorStar zenészeiből álló Fókatelep Oláh Annamária énekesnővel 21. századi folkrockra szakosodott, míg a Besh o droM a hazai világzene egyik legfontosabb bandájaként több mint egy évtizede ötvözi a magyar, a cigány és számos egyéb folkzenei stílust. Most sem okoztak csalódást: a tőlük megszokott maximumot adták.
A természet két megpróbáltatás között különös csodát adott a kitartó közönségnek. Badacsony fölött, a viharfelhők alól a kibukkant a lemenő nap, és szélcsendben aranyszínnel vont be mindent, a fűtől a fákon és az embereken keresztül az égig. És ekkor éreztük meg, hogy miért más is ez a fesztivál most: messze a betondzsungeltől – eddig Budapest volt az otthon –, a természettel együttlélegezve lehet csak a zenére koncentrálni.
Az eldugott fonyódligeti táborban, idén első alkalommal megrendezett Babel Sound tehát kevesek különleges élménye volt – és benne van a lehetőség, hogy a következő években valóban nagy fesztivállá nőlje ki magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.