Civilizációk harca

Lóránt Károly
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta Samuel P. Huntington 1993-ban, tehát majdnem két évtizede megírta könyvét a civilizációk összecsapásáról válaszképp Francis Fukuyama munkájára, amely a nyugati liberális, szabad piacgazdaságra épülő kapitalista államot a „világ végének”, vagyis a társadalmi-gazdasági fejlődés végpontjának tekintette, azóta folyik, hol nyíltan, hol burkoltan a vita Európa jövőjéről, különös tekintettel a mozlim bevándorlókra.
Az elmúlt két évtizedben világosan kiderült, hogy ami a vendégmunkások ideiglenes foglalkoztatásának indult a hatvanas évek Németországában, az Európa eliszlámosodásához, vagyis az európai társadalomba be nem illeszkedő, önálló kultúrát kialakító (pontosabban a saját eredetit megtartó), zárt enklávékban élő, ott nemzetiségi elismerést igénylő és gyorsan növekvő népességcsoportok kialakulásához vezetett. A jelenlegi tendenciák fennmaradása esetén Európa nyugati fele e század második felére mozlim többségűvé válik. Az eliszlámosodás folyamata már régen a nyugat-európai lakosság legnagyobb problémája, erről azonban a „liberális demokráciában” kialakult politikai korrektség követelménye miatt beszélni csak a legszűkebb családi és baráti körben mertek. Csak a szélsőjobboldali pártok erősödése mutatta, hogy a lakosság bevándorlásellenessége növekszik.
Norvégiában például a közvélemény-kutatás már két évtizede jelezte, hogy a lakosság többsége elveti a norvég társadalomba beolvadni nem képes és nem kívánó mozlim eredetű népesség bevándorlását. Ennek ellenére a potenciálisan kormányt alakítani tudó pártok ezt a lakossági igényt nem vették figyelembe, mint ahogy más európai országokban sem, sőt uniós dokumentumok az elöregedő európai lakosság pótlása érdekében kifejezetten a bevándorlás mellett szállnak síkra. Legutóbb Cecilia Malmström, a belügyekért felelős biztos fejtette ki, hogy a globális versenyképesség megtartása érdekében Európának szüksége van a szakmai képesítéssel rendelkező bevándorlókra, de korábban más uniós vezetők is síkraszálltak évi közel kétmillió bevándorló szükségessége mellett.
A volt német kancellár, Helmut Schmidt már egy évtizede beismerte, hogy a vendégmunkások milliós nagyságrendben való importálása hiba volt, a multikulturális együttélés koncepciója pedig demokratikus társadalmakban nem működik. Ezt azóta Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök is megerősítette, de alig több mint egy hete a The Daily Telegraph arról adott hírt, hogy Lord Glasman, a munkáspárti vezér, Edward Miliband politikai tanácsadója is kijelentette, véget kell vetni a bevándorlásnak, és újra kell tárgyalni a munkaerő szabad áramlásáról szóló uniós egyezményt.
A kapkodás azonban már valószínűleg elkésett, Európa eliszlámosodása megállíthatatlannak tűnik, de nem annyira a mozlim bevándorlók, hanem Európa demográfiai öngyilkossága miatt. A bennszülött lakosság teljes termékenységi rátája (egy nő élete során szült gyermekek száma) olyan mértékben lecsökkent (a népesség fenntartásához szükséges 2,1-ről 1,6-re), hogy a népesség másfél generációnként megfeleződik. Az alapvető ok kulturális: a huszonéves nők szülnek kevesebb gyermeket, és azok a gyermekek, amelyeket a nők huszonévesen nem szülnek meg, sohasem fognak megszületni. A hatszáz évvel fiatalabb, életerős mozlim kultúra legyőzi, a hitét, kulturális gyökereit megkérdőjelező, hanyatló európai kultúrát. Ez az, ami a szemünk előtt zajlik és ami gyermekeink és unokáink életében fog csak teljes terjedelmében kibontakozni. A múlt halmozódó tapasztalatai szerint ez az átmenet aligha fog békés úton végbemenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.