Esőverte művészeti napok

Ludwig Emil
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejött ezen a nyáron a Szent Medárd névnapjához fűződő időjóslás: június 8-án nem volt eső, ezért aztán a rákövetkező negyven napig sem esett. A Szent László-nap táján gabonát aratók örülhettek a száraz, napos időnek és a szép termésnek, a városlakók pedig szenvedtek a hőségtől. Nálunk, a Dunántúl középső részén májustól egészen július 23-ig legfeljebb percekig és foltokban láthattunk égi áldást, összesen néhány milliméternyit két hónap alatt, azután a hónap harmadik hétvégéjén pár óra alatt ötven milliméter csapadék szakadt le a Bakony déli felén. Végre, sóhajtottunk fel a szomjazó növényekkel együtt, az esőnek viszont cseppet sem örültek az épp aznap kezdődött Művészetek völgye látogatói, a mutatványosok és a vendéglátásból némi jövedelmet remélő helybeliek.
Az idei nyáron mindössze három Malom-völgyi település – Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend – volt a rendezvények helyszíne, szinte úgy, mint a kezdet kezdetén, huszonegy évvel ezelőtt, az Eger-patak mentén. De volt már olyan is, hogy hat-hét szomszédos község igyekezett megosztozni az egyre tágabb értelemben vett művészetek élvezetén és a remélt hasznon, a rendezők pedig azon próbálták meg lemérni a „napok” sikerét, hogy egyik nyárról a másikra száz-, százötven- vagy kétszázötvenezer látogatója volt a tíznapos rendezvénynek. Olyan még nem történt, hogy a művészeti napok tíz napjából öt napon keresztül essen az eső, a másik öt napban meg zuhogjon. A házunk falán lévő napóra egyetlen alkalommal, szerdán délben mutatta a pontos időt négy-öt percen át, olyan volt, mintha kimerült volna benne a napelem; a kocsmákban és a fedett buszmegállókban mint az ázott madarak, úgy gubbasztottak a sátorlakó fiatalok. Apropó, madarak! Az idén négy gyönyörű fiókát költött ki a fő utcai villanypózna tetején fészkelő gólyapár, a szülők már át is adták a lakást az ifjoncoknak és egy közeli ház kéményére költöztek.
A dörögdi Ősök háza kertjében lévő színpadon este Snétberger Ferenc gitárművész világszínvonalú játékát láthattuk-hallhattuk, utána a zseniális Lajkó Félix hegedült egy szál kontrásával. Mintha földbe gyökerezett volna a lábunk a muzsikájuktól, pedig egyre jobban esett az eső. Átrándulván a szomszédokhoz, Kapolcson a már évek óta megszokott, pimasz árakat a hatszor átsütött kolbászért, a népi kultúrából neobarokk indákat növesztett nemezelést-köcsögölést és a hétvégi, sárdagasztással nehezített korzózást tapasztaltuk, a tágas Vigántpetenden pedig a vendégek szomorú hiányát. Ki tudja, hogy csak az eső miatt-e?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.