Felosztják Tiszabő vagyonát

Saját hatáskörben eljárva szabadlábra helyezte az ügyészség tegnap a tiszabői szocpolcsalás hat gyanúsítottját. A Magyar Nemzet rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a hat személy között van tiszabői önkormányzati képviselő is. Így végre helyreállhat az adósságrendezési eljárás alatt álló település képviselő-testületének működőképessége. Farkas Barnabás polgármester azonban továbbra is előzetes letartóztatásban van.

2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszabőt, a súlyos adósságválsággal küzdő, túlnyomórészt romák lakta települést a csalássorozat azért hozta lehetetlen helyzetbe, mert azzal kapcsolatosan a héttagú testületből korábban négyet letartóztatásba helyeztek, így a testület működésképtelenné vált. Az adósságrendezés érdekében a bíróság a település vagyonának felosztásáról döntött, ám az értékesíthető ingatlanok eladása várhatóan csak egy részét lesz képes fedezni a fennálló 139 millió forintos tartozásnak. A település működési költségeire 59 millió forint, úgynevezett önhiki támogatást igényeltek, amiből tízmillió forintot kaptak meg, így az iskola- és az óvodaműködtetés ősztől veszélyben van. – A közoktatási feladatok megoldása további állami támogatás nélkül nem lehetséges – közölte Molnár György, a település pénzügyi gondnoka.
A tiszabői lakáspanama miatt 271 ember ellen folyik eljárás, közülük korábban 13 gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba a rendőrség. Utóbbiak közül hatot tegnap saját hatáskörben eljárva szabadlábra helyezett az ügyészség, az ugyancsak előzetes letartóztatásba helyezett jegyzőt már múlt héten elengedték. Balázsné Busku Terézia ügyészségi szóvivő közölte azt is: tegnap több ember esetében kezdeményezték a bíróságnál a kényszerintézkedés enyhítését házi őrizetre, de a július 22-én előzetes letartóztatásba helyezett Farkas Barnabás tiszabői polgármester továbbra is előzetes letartóztatásban marad.
A 2005 és 2009 közötti időszakban kétszáz bűnesetet derítettek fel a nyomozók, amit a gyanúsítottak úgy követtek el, hogy fiktív, a valós forgalmi értéket sokszorosan meghaladó vételárat tartalmazó ingatlan-adásvételi szerződéseket kötöttek, és ezek után több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat igényeltek. A „vevők” az esetek nagy részében nem rendelkeztek 30 százalékos önerővel, így nem voltak jogosultak szociálpolitikai támogatásra. A nyomozás adatai szerint többnyire nem is akartak a szocpolos lakásokba beköltözni, csak az állami támogatás megszerzése volt a céljuk a csalással. A lakáspanama szervezői többgyermekes családokat vontak be rászorult helyzetükkel visszaélve a csalásba, úgy, hogy a szocpolt töredékösszegért megvásárolták tőlük, a fennmaradó részt pedig zsebre tették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.