Kaland vagy valami más?

2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint téma lett az extrém sportolókat sújtó 2007-es jogszabály, melynek lényege: a megsérült ultráktól az állam gyakorlatilag megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását. – Aki elébe megy a pofonnak, az állja is! – érveltek a vitát kiváltó törvény megalkotói. A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke most bővítené a kört: azzal állt elő, hogy a támogatásból kiszorultak közé kellene sorolni az ittas vezetés vagy gyorshajtás közben balesetet szenvedetteket is, elvégre ők szintén tudatosan vállaltak nagy kockázatot, számoljanak hát a következményekkel. Támogathatónak látszik az ötlet, ám Erőss Zsoltot és Kollár Lajost, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítóit még mindig a négy évvel ezelőtti jogszabály bosszantja, amely amúgy az egészségügyi tárca szabad demokrata megszállásakor született Molnár Lajos miniszter és államtitkára, későbbi utódja, Horváth Ágnes idején. Az ex-excellenciás aszszony egyebek közt így indokolt: „Az érintettek tudatosan teszik ki magukat nagy kockázatnak.” Erőss Zsolt szerint csak akkor lenne indokolt büntetni bizonyos sportolókat, ha minden egyéb tevékenységnek meghatároznák a kockázatát, hiszen „tudatosan kockáztat” az alkoholista, a drogos, a dohányzó, de még a mozgásszegény életmódot folytató is. Ezeknél mégiscsak emelkedettebb tevékenység a hegymászás, a barlangászat vagy az óceánkerülés…
Miközben tart a véget nem érő vita, hogy hol a határ a jó ügyet szolgáló bátor buzgalom és az öncélú magamutogatás között, az ábrándozó embernek szinte furdalja az oldalát a kérdés: vajon mit mondhattak a kikötőben Magellánról, mikor nekivágott az óceánnak? „Íme, a leendő felfedező!”, vagy „Nézd má’, a hőzöngő portugál!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.