Kasszasiker

2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magára valamit is adó banki ügyfél biztosan csatlakozik majd azokhoz a csoportokhoz, amelyek a tervek szerint augusztus végén beperelik a hazai pénzintézeteket. Álljon már meg a menet – fogjuk mondani a bíróságon –, a bankárszakma összetéveszt bennünket a fejőstehénnel! A világon nincs olyan „szerződés”, amelyet az egyik fél saját tetszése szerint, az ellenőrzés teljes kizárása mellett bármikor módosítgathat, míg a másik szerepe mindössze a tudomásulvételig terjedhet. Ez a gátlástalan tempó – diktátum – kizárólag Magyarországon működik; határainkon túl ismeretlen. Ki ne hallott volna elképesztőnél elképesztőbb történeteket felvett kölcsönök furcsán meghízott kamatairól, törlesztőrészleteiről, amelyek nyomaikban sem emlékeztetnek a „fantasztikusan előnyös”-féle beetető reklámszövegekre – a megrendítő valósággal a riasztó sárga csekkek formájában találkozunk.
Olaj a tűzre, hogy a bankszövetség főtitkára minap a témát elemezve populista demagógoknak, szakmailag felkészületlen illúziókeltőknek nevezi azokat, akik a hazai devizahitelezési gyakorlat átvilágítását és a bankok elszámoltatását követelik. Ők ugyanis – érvel – cipelik a kockázat terhét, övék a rizikó. (Meg persze az elképesztő haszon.) Szűk esztendeje három leánybank is bejelentette, fontolgatják kivonulásukat az országból, ugyanis a bevezetett bankadó „kezdi megrostálni a bankszektort”. (Ez akkor annyit jelentett, hogy az adott fél évben csupán 175 milliárd forint hasznot tehettek zsebre, szemben az előző időszak 210 milliárdjával, ami látható „lejtmenet”.) Persze, nem vonultak ki – bolondok lettek volna –, csupán letesztelték: távozásukkal keltenének-e riadalmat? Nem, csupán ellenszenvet keltettek. Ha lehet, még nagyobbat…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.