Működésképtelenné vált Tiszabő

Szocpolcsalás miatt előzetes letartóztatásba helyezték Farkas Barnabást, a csődben lévő Tiszabő polgármesterét. Vele együtt a héttagú testületből így már négyen vannak előzetesben. A rács mögött lévő képviselőkből ketten tagjai az öttagú adósságrendező bizottságnak, és előzetesben van a jegyző is. Így most nincs, aki a segélyek folyósítását intézhetné a jórészt romák lakta faluban.

2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tiszabő életét megbénító csalássorozat visszaélései a 2005 és 2009 közötti időszakra nyúlnak vissza. Az ügynek most 271 gyanúsítottja van, a nyomozók kétszáz bűnesetet derítettek fel, közben több mint száz embertől kaptak értékelhető vallomást. A visszaélések lényege: a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződéseket kötöttek, amelyek után különböző összegű szociálpolitikai támogatásokat igényeltek. A meglehetősen szegény faluban 15-20 millió forintos adásvételi szerződésre is volt példa, ám a jellemző összeg három-négy millió forint volt, miközben az ingatlanok a szerződésben megjelölt összegnek mindössze a töredékét érték, a vevőként feltüntetett személyek pedig nem rendelkeztek a szocpoltámogatás feltételéül szabott 30 százalékos önerővel. Az ingatlanok „vásárlói” az esetek nagy részében nem akartak a házakba beköltözni.
*
Sokszor nem is tudtak volna, ugyanis a „szerkezetész” házakat a banki folyósítás engedélyezése után elbontották az ügyletet a háttérből finanszírozó „vállalkozók”. A csőbe húzott többgyermekes családok így végül fedél nélkül maradtak, közreműködésükért minimális összegeket kaptak a támogatást zsebre tévő szervezőktől.
A polgármester – akit többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítanak – és a jegyző szerepe a gyanú szerint az volt az ügyben, hogy igazolták, a településen a házak szokásos forgalmi értéke anynyi, amennyit a szerződések tartalmaztak – tájékoztatott Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A szocpolcsalás miatti nyomozás tavaly indult, az egyik alpolgármestert, Mága Gyulát, valamint Mága Zsolt, Bíró Zoltán képviselőket, illetve rajtuk kívül még hat embert már februárban őrizetbe vett a rendőrség.
A csalásban részt vevő újabb két személy után a jegyzőt július elején, a polgármestert pedig szerdán fogták el. Most tehát összesen 13-an vannak előzetes letartóztatásban.
A büntetőeljárás miatt akadályoztatott képviselők száma a polgármester letartóztatásával négyre nőtt, így a falu héttagú képviselő-testülete határozatképtelen lett. A helyzetet bonyolítja, hogy a település már februárban csődbe ment, adósságrendezés alatt áll, ám most nincs, aki intézkedjen a kifizetésekről, így a segélyek utalásáról sem, hiszen az adósságkezelő bizottság is határozatképtelenné vált.
Lengyel Györgyi, a megye kormánymegbízottja közölte: hasonló esetre nem volt még példa az országban. Mivel Tiszabő csődeljárás alatt is áll, az a rend, hogy minden döntést az adósságrendező bizottságnak kell meghoznia, kivéve a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyeket. Ilyen például az adósságrendezési bizottság tagjainak megválasztása. Vagyis ha rövid időn belül nem lesz határozatképes a képviselő-testület, és nem tud új tagokat küldeni a bizottságba, a kifizetések leállnak.
A kormánymegbízott elmondta: ha egy képviselő lemond, helyére a választáson legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül. Az akadályoztatott polgármestert az alpolgármester helyettesítheti, aki ez esetben Túró Csaba, a falu másik, le nem tartóztatott alpolgármestere lehet. Amennyiben a polgármester lemond, új választást kell kiírni, ami több hónapos eljárást von maga után. A törvényes működést még ennél is hosszabb procedúrával lehet helyreállítani, ha egyik közszereplő sem mond le posztjáról. Ez esetben a működésképtelenség kialakulásától számított harminc nap után a kormánymegbízott jelzésére az Országgyűlés, kikérve az Alkotmánybíróság véleményét, feloszlatja a testületet, és kiírják az új választást. Addig pedig köztársasági biztos garantálja az önkormányzati, továbbá az államigazgatási feladatok ellátását – tájékoztatott a kormánymegbízott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.