Sárfehér és a velős pirítós találkozása

KÓSTOLÓ

Varga Klára
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fröccsbuszt indított a napokban városi helyszínekre, fesztiválokra az Agrármarketing Centrum a Mikszáth térről Gedeon-, Font- és Frittman-borokkal, rasztahajú csaposlegényekkel, valamint Hajós András fröccsivó és -készítő celebbel a fedélzeten. Mindezzel egy időben pedig a kisfröccsöt és a hosszúlépést egységesen alacsony áron mérő Fröccsterasz nyílt szintén a Mikszáth téren, a Krúdy Gyula utca éttermeinek, pubjainak falatkáival. Márpedig a falatka, illetve a kocsmai specialitás éppolyan élethalálkérdés, mint az, hogy iható, jó minőségű bort-sört-pálinkát mérnek-e. Gondoljunk csak a Falk Miksa utcai Tóth kocsma legendás májas zsíros kenyerére, vagy a kecskeméti Wernesgrüner híres csülkös melegszendvicsére, vagy a budakeszi Kupa étterem füstölt-főtt csülkére, avagy az Izabella utcai Réka jurtájának hatalmas erdélyi fatálasaira. Bizony egy-egy jól sikerült, folyamatosan elérhető kocsmai specialitás úti célt, örömteli órákat ad barátoknak, pároknak, családoknak. A Mikszáth utcai teraszon a Zappa Café, a Fiktív Pub, a Blues Pub és a Klub M2 kínálta fröccs mellé szánt étkeit, a Fröccsterasz egy hónapja alatt ezek a finomságok mind elérhetők lesznek.
Sajnos, amíg Tóth Gedeontól (Agrármarketing Centrum) kérdeztem ezt-azt a fröccsbusz kínálatáról – idén kifejezetten a kunsági borvidék borait kínálják lazításképpen –, a falatkák nagy része mások tányéraira vándorolt. A Darshan udvar tortillatálkáján tornyosuló gusztusos, friss zöldségekkel kínált fűszeres raguról nem állíthatom szilárdan, hogy az egy hónap elmúltával is megmarad majd az étlapon, viszont a Blues kocsma fehérboros csülökkocsonyája szendvics és tányéros változatban is bekerülhet a szájról szájra terjedő reklámtartományba. (Ez hozzám is eljutott.) A velős pirítósnak is adnék hosszú távú esélyt, bár én natúran jobban szeretem, mint hagymás-paprikásan. A Klub M2 pompás tepertőkrémét talán föl sem fedeztem volna, ha nem legelnek le előlem szinte mindent. A kókuszos túrógombócból is azért jutott el hozzám, mert a tiszta tányér közben elfogyott az asztalról, és nem tudták miből enni a nagyon éhes írástudók. A másik két kávézó ételeiről csak annyit mondhatok, hogy nagyon gusztusosak voltak, szívesen kóstoltam volna provence-i kacsamellkrémet friss bagettel, tonhalkrémet kapribogyóval, pikáns sajtgolyókat fűszeres tejföllel, vagy mangalicakolbász-falatkákat, de hát majd máskor.
A fröccsbusz – harminchét esztendős Skoda busz egyébként – kínálatából legalább minden jelenlévő pincészet egy-egy borát, kisfröccs formájában kipróbáltam. A készletből a Gedeon Pincészet arany sárfehére ízlett leginkább. Jellegzetes alföldi borfajta, amelyet egy fiatalnak számító kunsági borászgeneráció igyekszik visszahozni a köztudatba a kövidinkával, az ezerjóval és más feledésbe ment fajtákkal együtt. Ennek az Izsákon termett gyümölcsös, illatos sárfehérnek a teste szép, sima, lecsiszolt, siklik vele a fröccs az elején, ahogy kell, a savak is kivárják a sorukat, nem tolakodnak előre, és marad új árnyalatú íz, illat akkorra is, amikor már nem csak a nyers szomjúság billenti meg a fröccsös poharat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.