Százszorszép napja

Történelmének „virágba formázásával” köszönti az államalapítás ünnepét és várossá nyilvánításának 650. évfordulóját Debrecen.

2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 15-én kezdődött karneváli hét minden napja egy-egy virág nevét kapta. Így lett a hétfőből estike, a keddből orgona, a szerdából viola, a csütörtökből pipacs, a péntekből királyliliom, augusztus 20., szombat pedig százszorszép. Bár a rendezvénysorozat csúcspontja kétségkívül az augusztus 20-i virágkarnevál, a többi virágnapnak sem kell, illetve kellett szégyenkeznie. A viola napján a Kossuth téri táncház 650 táncost vonultatott fel, a Baltazár Dezső tér pedig estike napjától Lurkó ligetként várta a gyerekeket állatszépségversennyel, bábelőadásokkal és katonaudvarral. Majd ugyanott királyliliom napján, vagyis ma a karneváli menetet kísérő csoportok pezsdítő tánca ad ízelítőt a következő nap hangulatából.
Augusztus 20-án a 13 virágkocsiból álló karneváli menet indulása előtt a veterán autók felvonulását rendezik, lesz hagyományos karneváli futás, és átkerekeznek a városon a felvirágozott kerékpárok is. A karneváli menet ezt követően kezdi meg vonulását a helyi huszár hagyományőrzők felvezetésével a Petőfi térről a város szívét alkotó Kossuth téren át a Nagyerdei Stadionba. A menetben főként Debrecenhez kötődő történelmi tablók lesznek, de bemutatkoznak a világ kultúrájának más színeit felvillantó kompozíciók is. A virágkocsik felvonulását 22 művészeti csoport produkciója kíséri, a színpompásnak ígérkező délelőttön 13 hazai és kilenc külföldi együttest, utóbbiak között egy-egy venezuelai, kínai, grúz és török együttest láthat-hallhat a közönség. A napot hagyományosan tűzijáték zárja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.