Mi alapján büntet a rendőr?

Életbe lépett a külföldi rendszám használatát szabályozó kormányrendelet: aki nem tudja igazolni, hogy jogosan használ idegen felségjelzést, több százezres büntetésre számíthat. A hatóságoknak komolyan fel kell készülniük az ellenőrzésre, például az idegen nyelvű iratok szemrevételezésekor.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartsa magánál a munkaszerződése fénymásolatát a kesztyűtartóban, még ha negyvenoldalas is – tanácsolta többek közt ügyfelének az egyik ügyvédi iroda arra kérdésre, miként felelhet meg az új szabályozásnak szeptember 1-je után, miután életbe lép a kormány egyes közúti közlekedési igazgatási feladatokról, valamint egyes közlekedési tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló jogszabálya. A fenti – az egyik autós érdekvédelmi szervezet honlapján megtalálható – jogi tanács is jelzi, komoly dilemma elé állította a jogszabály a becslések szerint tízezres nagyságrendű, itthon külföldi rendszámot használó autóst, üzemben tartót. Sőt, az előírások a valóban külföldön élő vagy dolgozó vezetőre is komoly adminisztratív terhet rónak. Az említett jogi szakértő azt is javasolta, hogy a külföldön dolgozó, de alkalmanként családlátogatáson itthon tartózkodó kérdező tartson magánál munkáltatói igazolást, nyilatkozatot (két nyelven, amiből az egyik a magyar), és ha erre lehetősége van, akkor egy, az adott ország adóhatósága vagy munkaügyi hatósága által kiadott igazolást is, valamint a tartózkodási engedélyét.
Mindenesetre tény, hogy a jogszabályváltozás új helyzetet teremtett. Ezt jól érzékelteti, hogy az idézett jogi szakértő arra a kérdésre, megéri-e a külföldi rendszámot lecserélni magyarra, úgy válaszolt: nem feltétlenül éri meg megtartani a külföldit. Mindez természetesen akkor igaz, ha a hatóságok érvényt tudnak szerezni a törvénynek. A rendőrség, a vámhatóság és a közlekedési hatóság ellenőrzést végző egységeinek jól fel kell készülniük a külföldi rendszámmal közlekedő autók ellenőrzésére, különösen az idegen nyelvű okmányok tanulmányozására. Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke lapunk kérdésére elmondta, részletes folyamatleírásokat bocsátottak a hatóságok rendelkezésére, s a felkészítést kiegészítették külhoni forgalmiengedély-mintákkal, szlovákkal, némettel, hollanddal, angollal. Az elnök szerint így a hatóságok rendelkezésére állnak a legfontosabb tudnivalók, remélte, hatékonyan lépnek fel a külföldi rendszámot jogtalanul használókkal szemben. Emlékeztetett, hogy végső soron akár 400, cég esetében 800 ezer forintig terjedő bírsággal is sújtható a szabályszegő jármű üzemben tartója
Azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy az ellenőrző hatóságok felkészültek-e a külföldi rendszámok kiszűrésére. Az újságírói kérdésre, hogy várható-e az ősszel kampányszerű ellenőrzés, az Országos Rendőr-főkapitányságról nem érkezett pontos válasz. A helyszíni ellenőrzések gyakorisága tárgyában végzett szűk körű és mérvadónak egyáltalán nem tekinthető körkérdésünkre érkezett válaszok szerint évek telhetnek el, amíg egy átlagos autóst valamiért megállít a hatóság embere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.